Bílý dům: Únikům informací mají zabránit speciální úředníci

Washington - Americká vláda oznámila sérii opatření proti únikům informací. Reaguje tak na aféru kolem internetového portálu WikiLeaks, který zveřejnil na 250 tisíc depeší americké diplomacie. Pravidla teď mají přesně stanovit, kdo bude mít k utajovaným informacím přístup. Úřady by také měly jmenovat pracovníky, kteří budou úniky informací hlídat.

Prezidentský příkaz vyžaduje, aby všechny americké agentury jmenovaly zkušené pracovníky, kteří budou mít v náplni práce potírání úniků informací, a vytvořily zvláštní operační jednotky, jež budou monitorovat potenciální přečiny vládních činitelů, úředníků, diplomatů a vojáků, kteří s důvěrnými informacemi pracují. V čele takové jednotky má stát ministr spravedlnosti a šéfové jednotlivých zpravodajských služeb. Orgán by měl do roka vypracovat příslušné standardy pro zacházení s tajnými údaji.

Prohlášení Bílého domu:

„Strategickým imperativem našeho úsilí bylo zajistit, abychom poskytli adekvátní ochranu našim utajovaným informacím a zároveň abychom tyto informace sdíleli se všemi, kdo je nutně potřebují ke své práci.“

Američtí vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že internetovému serveru WikiLeaks se podařilo získat tajné dokumenty Pentagonu a ministerstva zahraničí USA hlavně kvůli slabým bezpečnostním opatřením na zpravodajských pracovištích v Iráku. 

WikiLeaks měl tajné dokumenty získat od vojína Bradleyho Manninga, který je údajně vynesl z vnitřní armádní sítě během své služby v Iráku. Manning je kvůli údajnému úniku informací obviněn ze zrady a ze spiknutí s nepřítelem a hrozí mu až doživotní vězení.

Vydáno pod