V Etiopii vyrostla díky Člověku v tísni už dvanáctá škola

Adrie Abeba - Člověk v tísni postavil už dvanáctou školu v Africe, konkrétně v Etiopii. V úterý 27. září do jejích lavic poprvé zasedlo 428 dětí. Peníze na projekt pocházely ze sbírky Postavme školu v Africe. Ta zítra opět startuje. Od 9. do 14. října budou skauti po celé České republice vybírat peníze do kasiček a pořádat řadu doprovodných akcí.

Dvanáctá škola v Etiopii byla umístěna do vesnice Umbulo Dikkichcha. Z vesnice totiž děti dříve musely vyrazit za učením na trasu dlouhou zhruba hodinu a půl. „Nyní vybíráme na školu třináctou, která by měla stát ve dvacetitisícovém městečku Debre Sina,“ řekla Dana Plavcová, vedoucí etiopských projektů Člověka v tísni. 

Ve městě je totiž v současnosti jeden jediný školní areál. Kapacita školy je přitom podle Plavcové naprosto nedostatečná. „Děti se tam učí na dvě směny – část z nich chodí dopoledne a část odpoledne. V jedné třídě se tísní třeba sedmdesát dětí,“ podotkla Plavcová. Nová budova by měla rozšířit stávající areál o čtyři třídy. 

Člověk v tísni pořádá sbírku Postavme školu v Africe společně se skauty

„Lidé mohou na školu přispět v příštím týdnu do kasiček v Praze, ale i v dalších městech v ČR. Mohou také přispět na sbírkový účet nebo poslat DMS,“ dodala Plavcová.

Telefonát Dany Plavcové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod