Odpůrci Kaddáfího drží důležitou dopravní tepnu v Syrtě

Syrta - Jednotky libyjské přechodné vlády se dnes zmocnily kontroly nad důležitou dopravní tepnou v Syrtě, která je jednou z posledních bašt svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. V centru Syrty pokračují urputné boje, napsala agentura AFP s odvoláním na svého zpravodaje.

Bojovníkům Přechodné národní rady (NTC) z východní fronty se podařilo ovládnout silnici, která umožňuje přístup na jih Syrty, a postupují do centra města. Tato dopravní tepna spojuje centrum s důležitým konferenčním střediskem Ouagadougou, kde se zabarikádovali Kaddáfího stoupenci, jejichž odpor se bojovníci NTC už téměř měsíc snaží zlomit. 

V centru Syrty pokračují intenzivní pouliční boje, otřásá jím palba z tanků a pancéřovek. „Zmocnili jsme se jedné školy, postupujeme v mauritánské čtvrti k centru, museli jsme ale postup zpomalit kvůli rodinám, které v této zóně uvázly a mohly by být zasaženy střelbou,“ řekl zpravodaji AFP Nadži Mismarí, velitel sil NTC, který řídí operace v dané oblasti. „Všude v domech jsou mrtví. Vysvobodili jsme 17 rodin, evakuovali jsme je svými vozidly,“ dodal.

Do míst východně za Syrtou podle páteční informace Červeného kříže citovaného CNN uteklo více než 18 000 z celkem asi 75 000 obyvatel. Další stovky zamířily do bezpečnější zóny západně od Syrty. Ve městě chybí voda a jiné základní potřeby a další obyvatelé ho stále opouštějí. Tisíce v něm ale podle humanitárních pracovníků zůstávají. 

Novou ofenzivu na Syrtu zahájili bojovníci NTC v pátek. Stovky vyzbrojených vozidel se vydaly k Syrtě z jihu, z východu od Benghází a ze západu od Misuráty s cílem donutit Kaddáfího věrné stáhnout se na co nejmenší území.  

Syrta a pouštní Baní Valíd jsou posledními velkými baštami Kaddáfího sil. Také v Baní Valídu čelí povstalci silnému odporu Kaddáfího stoupenců, chystají prý ale do dvou dnů útok na jižní frontu u tohoto města.

Vydáno pod