Favorit republikánů Romney: Amerika musí řídit svět

Washington - Mitt Romney, favorit republikánů pro prezidentské volby 2012, oznámil, že pokud usedne do Bílého domu, zavede agresívnější diplomacii. Ve svém prvním projevu k zahraniční politice řekl, že Bůh stvořil Spojené státy, aby vládly světu. Také slibuje nastartovat hospodářství a zrušit Obamovy škrty v obraně.

Pro svůj první velký projev o zahraniční politice si Romney vybral vojenskou školu v Charlestonu v Jižní Karolíně. „Bůh nestvořil tuto zemi, aby byla národem souputníků,“ prohlásil Romney obklopen mladými budoucími důstojníky. „Amerika musí řídit svět, anebo to učiní někdo jiný,“ zdůraznil.

Podle něj za vlády prezidenta Obamy pokleslo hospodářství, obrana i americké hodnoty. „Pokud nechcete, aby Amerika byla největší zemí světa, nejsem vaším prezidentem. Máte toho dnešního,“ řekl Romney a dočkal se velkého potlesku. Romney ujistil, že pokud bude zvolen, zasadí se o rekonstrukci amerického hospodářství a zvrátí masivní rozpočtové škrty prezidenta Obamy v oblasti obrany. „Spojené státy si musí vždy zachovat svou vojenskou nadvládu, aby odradily potenciální agresory a bránily své spojence,“ dodal Romney.

Tón Romneyho projevu připomíná rétoriku a politiku předchozího prezidenta George Bushe a jeho doktrínu preventivních úderů proti teroristům. „I když Amerika by měla spolupracovat s ostatními národy, vyhrazujeme si právo jednat sami k ochraně našich národních zájmů,“ zdůraznil Romney.

Romney se chce obklopit lidmi kolem Bushe

Už ve čtvrtek Romney oznámil, že když se dostane do Bílého domu, tým jeho poradců, kteří mu budou radit v zahraniční politice a otázkách národní bezpečnosti, bude složen z mnoha osob, které byly blízké prezidentu Bushovi. Hlavní zahraničněpolitické obavy a výzvy, na něž by Spojené státy měly být podle Romneyho schopny odpovědět, spočívají v „protiamerických vizích Íránu, Severní Koreje, Venezuely a Kuby“.

Republikánský kandidát na prezidentskou nominaci jmenoval také Čínu, která se chce stát supervelmocí, a Rusko, „které řídí člověk, který věří, že Sovětský svaz bylo dobro, nikoli zlo“. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění Romney je favoritem republikánských primárek se 22 procenty volebních preferencí. Další kandidát Herman Cain by jich měl získat 17 procent a Rick Perry 14 procent.