Ve Francii odstartovaly socialistické primárky

Paříž - Francouzská Socialistická strana zahájila primární volby, které mají určit jejího kandidáta do prezidentských voleb na jaře 2012. Primárky přilákaly podle prvních zpráv až nečekané množství zájemců o hlasování, přinejmenším v Paříži. Ve francouzském politickém prostředí jde totiž o naprostou novinku. Hlasovací místnosti se uzavřou v 19:00 a výsledky by měly být známy po 23. hodině. Není vyloučeno, že bude nutné druhé kolo, které rozhodne mezi dvěma nejúspěšnějšími z dnešního hlasování.

O přízeň hlasujících bojuje šest uchazečů, reálné šance se z nich ale dávají jen dvěma - bývalému šéfovi strany Françoisi Hollandovi a současné předsedkyni Martině Aubryové. Sedmapadesátiletý Hollande má podle průzkumů 43 procent preferencí, jednašedesátiletá Aubryová asi 28 procent. Vzhledem k podobě primárek je však boj mezi těmito osobnostmi považován stále za otevřený. 

Podle pozorovatelů jde o zjištění poměrů vnitřních sil mezi jednotlivými proudy socialistické strany. Kolem Hollanda se prý shromažďují přívrženci umírněné a hospodářsky liberální levice, kolem Aubryové zastánci tradiční sociálnědemokratické linie. Jiní zasvěcenci však říkají, že jde jen o to, správně určit, který z uvedených dvou předáků by měl kandidovat na prezidenta a který později na premiéra.

Přijít by mohly dva miliony lidí 

Dát svůj hlas může přijít do připravených 10 000 volebních místností každý registrovaný volič, který se zde podpisem přihlásí k levicovým myšlenkám a zaplatí příspěvek jedno euro. Počet voličů je tak těžké předem odhadnout, už nyní je ale jasné, že účast bude nad očekávání veliká. „Je to projev demokracie, která se stoprocentně naplňuje,“ řekl aktivista
Patrik v jiné hlasovací místnosti ve čtvrti Pantin. „Dosud nikdo neměl možnost vybírat si vlastního kandidáta na prezidenta,“ zdůraznil.

Hlasovací místnosti se uzavřou v 19:00 a výsledky by měly být známy po 23:00. Není vyloučeno, že bude třeba uspořádat druhé kolo primárek, které rozhodne mezi dvěma nejúspěšnějšími uchazeči z dnešního hlasování. V takovém případě bude druhé kolo za týden, v neděli 16. října.

Vydáno pod