Olej z lodi uvízlé u Nového Zélandu má odčerpat cisternová loď

Wallington - Záchranáři se u pobřeží Nového Zélandu chystají na odčerpání 1500 tun topného oleje z nákladní lodi, která uvízla na útesu. Na místo míří speciální cisternová loď. Do moře už uniklo 20 až 30 tun oleje.

Olejová skvrna se táhne daleko od místa havárie. Už čtvrtý den visí nákladní loď Rena na útesu nedaleko severního pobřeží Nového Zélandu a dál z ní uniká topný olej. Záchranáři chtějí z lodi všechen olej odčerpat pomocí speciálního cisternového plavidla. Práce by ale mohlo zkomplikovat špatné počasí, které hlásí meteorologové. „Pokud přijde bouřka, vlny by mohli způsobit větší únik oleje,“ podotkl velitel záchranářů Bruce Anderson. 

V pohotovosti jsou i ochránci přírody. Pročesávají místní pláže a z moře vytahují tučňáky nejmenší obalené v toxické tekutině. „Oblast, kde by se znečištění ptáci mohli objevit, prohledává 13 týmů,“ řekl ředitel centra na ochranu přírody Brett Gartrell.

Zátoka hojnosti a její korálové útesy patří mezi oblíbené turistické destinace

Vláda teď hledá viníky. „Loď vplula do dobře zmapovaného místa, kde jsou útesy a mělčiny, uprostřed noci rychlostí 17 uzlů. Někdo nám musí vysvětlit, proč se to stalo,“ konstatoval novozélendský premiér John Key. 

Řecká společnost, která plavidlo vlastní, prohlásila, že spolupracuje na nápravě. Práce není zdaleka u konce. Odčerpávání paliva bude trvat nejméně dva dny. Pak chtějí záchranáři odvést kontejnery, které loď převážela. A nakonec se ji pokusí z útesu uvolnit.

U Nového Zélandu uvízla loď (zdroj: ČT24)