Schwarzenberg navštívil zotavující se Japonsko

Tokio - Japonsko se jen pomalu zotavuje z březnového zemětřesení a následné ničivé vlny tsunami. Obří přírodní katastrofa napáchala škody za v přepočtu 5 bilionů korun a zabila až 25 tisíc lidí. Půl milionu dalších přišlo o domovy. Postižené oblasti teď navštívil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Na severovýchodním pobřeží ostrova Honšú je 7 měsíců po zemětřesení opuštěná krajina. Místo stromů tu vyrostly hromady trosek. Dvoumetrová tsunami smetla i městečko Jamamoto. Přes 700 lidí připravila o život, ostatní o domovy. Do jejich ruin se vrátit nechtějí. Vzedmuté moře je dodnes budí ze spaní. „Jsme už moc staří, abychom začínali znovu. Ve městě jsem měla krámek s květinami, můj muž chodil na pole, voda ale všechno zničila,“ řekla jedna z obyvatelek. Přes 4 tisíce rodin teď bydlí v náhradních domcích. Nábytek i kuchyňské spotřebiče jim opatřila humanitární organizace ADRA za 15 milionů korun, které na pomoc postiženým poslali Češi.

Tsunami se vřítila hluboko do vnitrozemí, zpustošila pole a sady v šesti prefekturách. Vážně zasáhla elektrárnu Fukušima. Hrozba jaderné katastrofy vyděsila v březnu celý svět. Reaktory ochlazují odborníci dodnes. Radioaktivita ale pořád uniká. Šedesát kilometrů od elektrárny leží stejnojmenné město Fukušima.

Pražské Jezulátko
Zdroj: ČT24

Schwarzenberg věnoval katolickému řádu Pražské Jezulátko

Před další pohromou má místní ochraňovat Pražské Jezulátko – ministr zahraničí Schwarzenberg ho věnoval katolickému řádu. „Zemětřesení náš klášter hodně poničilo. Střecha nám padá na hlavu, stěny a stropy jsou potrhané. Oprava by stála moc peněz, které nemáme,“ podotkla Madelyn Brinnanová z kongregace Školských sester de Notre Dame. 

Klášter postavil český architekt v roce 1935. Přežil hodně zemětřesení, to poslední ho ale poškodilo natolik, že ho musejí zbourat.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)