Hollande a Aubryová uspěli v primárkách francouzských socialistů

Paříž – François Hollande vyhrál první kolo nedělních prezidentských primárek francouzské socialistické strany, když ho podpopřilo 39 procent z 2,5 milionu hlasujících. Ve druhém kole se 16. října utká s šéfkou strany Martine Aubryovou, která získala 31 procent hlasů. Socialistické primárky provázel nečekaný zájem o hlasování. K volbám dorazilo přes 2,5 milionu lidí, což socialistický předák Harlem Desir označil za obrovský úspěch, který dává kandidátovi socialistů „nesmírnou legitimitu“ pro vstup do voleb.

Sedmapadesátiletý Hollande, kolem kterého se shromažďují příznivci umírněné a hospodářsky liberální levice, je považován za hlavního favorita primárek od chvíle, kdy z boje kvůli sexuálnímu skandálu vypadl bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Aubryová, kterou podporují zejména zastánci tradiční sociálnědemokratické linie, si ale v prvním kole hlasování vedla lépe, než napovídaly předchozí průzkumy.

Překvapením primárek byl výsledek Arnauda Montebourga, který při kandidatuře prosazoval protekcionistická opatření a boj proti globalizaci. Montebourg skončil na třetím místě se 17 procenty hlasů. Až za ním byla se sedmi procenty neúspěšná soupeřka současného prezidenta Nicolase Sarkozyho z předchozích voleb v roce 2007 Ségolene Royalová.

Většina průzkumů ukazuje, že Hollande i Aubryová by byli favority v souboji se Sarkozym. Ten se chystá příští rok svůj mandát obhajovat.