Indové budou moci prokázat svou totožnost

Nové Dillí - Ve vyspělých zemích je samozřejmostí, že člověk může kdykoliv dokázat svou totožnost. Češi nosí v kapse občanský průkaz, jinde se používá třeba řidičák či další průkazy. V chudých zemích taková tradice ale nevládne, což brzdí jejich cestu k prosperitě. Indie teď zahájila unikátní projekt - chce, aby všichni její obyvatelé měli technicky dokonalý průkaz totožnosti.

Obživu si spousta lidí v Indii obstarává fyzickou prací. Třeba Míra Deviová a její rodina patří k milionům Indů, co nejsou na vládních seznamech a nemají možnost žádat o státní pomoc. Žijí v ilegalitě, bez totožnosti. „Nemám žádný osobní průkaz, a o to je život horší. Jsme moc chudí. To, co vyděláme, projíme. Jinak nemáme nic,“ konstatovala nádenice. 

To se ale teď má pro miliony Indů změnit. Indická vláda rozjíždí velký projekt na identifikaci obyvatel. Chce začít těmi nejchudšími, kteří museli desetiletí čelit místní často zkorumpované byrokracii, aby od ní získali nějakou pomoc. Tu ale ztratili hned, jak se  přestěhovali. Průkaz totožnosti by měl zaručit lepší obživu. „S touto kartou můžeme dostat na příděl rýži, olej, mouku, cukr a všechno levněji,“ řekla Deviová.

Indka
Zdroj: ČT24

Rikša Moti Lal je na svůj nový průkaz totožnosti hrdý. I on věří, že mu otevře spoustu nových možností. „Doufám, že si teď budu moci otevřít účet v bance, žádat o půjčky a spořit pro svoje děti,“ prohlásil Moti Lal. Milionový kontrakt od indické vlády dostala firma Infosys. Byl to právě její ředitel, Nandan Nikelani, koho indický premiér před rokem postavil do čela vládního programu identifikace obyvatel.

Nandan Nilekani, vedoucí vládního programu:

„Naším cílem je identifikovat milion lidí denně a dosáhnout toho, aby během příštích čtyř let dostalo nové průkazy až 600 milionů lidí.“ 

Otisky prstů
Zdroj: ČT24

Vyrobit jednu průkazku stojí okolo dvou dolarů na osobu

Celý program se vyšplhá na astronomickou částku, v přepočtu přes 40 miliard korun. Ve střediscích budou lidem speciální skenery měřit duhovky a otisky všech prstů na rukou. Po zpracování biometrických parametrů se vygeneruje 12místné osobní identifikační číslo, které bude jedinečné a neopakovatelné. 

Jestli program uspěje, Indie bude první zemí na světě, která bude používat biometrická data v průkazech totožnosti celoplošně a na národní úrovni. Program má ale i své odpůrce. Podle nich je špičková technologie předražená a nechrání soukromé údaje. Vláda navíc může biometrická data lehce zneužít.

Průkazy pro miliardovou Indii; Adriana Bergam (zdroj: ČT24)