Mladić skončil v nemocnici se zápalem plic

Haag - Ratko Mladić je kvůli zápalu plic v nemocnici. Bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády je souzený u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Na zdravotní problémy, údajně kvůli ledvinovým kamenům, si stěžoval také před týdnem během předběžného přelíčení. Po tribunálu žádal, aby ho mohli vyšetřit srbský lékař a jeho bosenskosrbský kolega. Oba doktoři o něj totiž v letech 1996 a 1998 pečovali. O víkendu pak v cele údajně zkolaboval.

„Mohu potvrdit, že se podrobuje lékařské léčbě, nemám ale povolení sdělit povahu potíží,“ uvedla v prohlášení k Mladičově hospitalizaci mluvčí soudu Nerma Jelačičová. Dodala, že zprávy o Mladičově kolapsu z minulého týdne byly „zcela chybné“.

V polovině srpna prodělal Mladić v Haagu operaci tříselné kýly. Již při zahájení svého procesu 3. června v Haagu prohlásil, že je „těžce nemocný člověk“. Rovněž jeho rodina opakovaně tvrdila, že trpí řadou zdravotních problémů, jejichž léčba byla během dlouholetého skrývání zanedbávána.

Mladić, který čelí mimo jiné obvinění z genocidy a z válečných zločinů, jichž se podle obžaloby dopustil při obléhání Sarajeva a pak hlavně během masakru ve Srebrenici v roce 1995, byl po téměř 16 letech ukrývání zatčen koncem května v Lazarevu v Srbsku.