Velký muftí: Za útok na Sýrii odpovíme Západu atentáty

Damašek - V USA, Francii a Velké Británii čekají sebevražední atentátníci a jsou připraveni zaútočit, pokud Západ vojensky napadne Sýrii. Prohlásil to syrský velký muftí šajch Ahmad Badraddín Hasún ve videu na serveru YouTube. Minulý týden byl Hasúnův syn zastřelen poblíž univerzity na dálnici z Idlibu do Halabu. Úřady označily za pachatele „teroristické skupiny“, pozorovatelé ale podezřívají extremisty z řad disidentů nebo osoby loajální režimu.

„Říkám to celé Evropě a říkám to Americe: připravíme sebevražedné atentátníky, kteří jsou už ve vaší zemi, na úder, jestliže zaútočíte na Sýrii nebo Libanon. Ode dneška platí: oko za oko, zub za zub a iniciátor je agresor. (…) Jakmile první raketa zasáhne Sýrii, děti Libanonu a Sýrie vyrazí do Evropy a Palestiny, kde se stanou mučedníky.“

Šéfeditor kuvajtského listu Al-Sijása Ahmad Džaralláh hrozby velkého muftího bagatelizoval. „Syrský režim prožívá stav beznaděje a jeho ambice jsou velmi vzdáleny jeho schopnostem a potenciálu. (…) Hasún není první, kdo varoval nebo hrozil. Před ním prezident Bašár Asad pohrozil, že během šesti hodin spálí Blízký východ a zmocní se kontroly nad ropnými zdroji v Perském zálivu, a ministr zahraničí Valíd Mualim varoval cizí státy před uznáním opoziční Syrské národní rady,“ řekl Džaralláh.

Syrská národní rada ustavená v Istanbulu sdružuje všechny hlavní známé politické frakce stojící proti Asadovu režimu jak v Sýrii, tak i v exilu. Západní státy, včetně USA a Francie, vytvoření tohoto zastřešujícího syrského opozičního orgánu uvítaly. Na rozdíl od Národní prozatímní rady utvořené libyjskými povstalci, kteří svrhli Muammara Kaddáfího, ale syrskou opoziční radu dosud formálně neuznaly.

Vydáno pod