K jezeru Ellsworth se vědci provrtají tříkilometrovou vrstvou ledu

Londýn - Britská průzkumná expedice se chce dostat k jezeru Ellsworth, které leží v Antarktidě tři kilometry pod ledem. Jezero tak může být izolováno od okolního světa možná až milion let. Průzkum tamní vody může pomoct k průzkumu dopadu klimatických změn a k objevu neznámých forem života. Tým vědců chce odebrat první vzorky v příštím roce.

Vědci budou příští tři měsíce hloubit vrt speciálním horkovodním vrtákem. Do jezera pak spustí titanovou sondu, která v různých hloubkách posbírá 24 vzorků vody a usazenin. „Plánovali jsme průzkum tohoto skrytého světa 15 let. Teprve nyní máme znalosti a technologie k tomu, abychom se provrtali nejtlustším ledem na Antarktidě, odebrali vzorky a zároveň nekontaminovali toto neposkvrněné prostředí,“ říká jeden z účastníků projektu Martin Siegert.

„Hledání života v jezeře, které mohlo být izolované od okolní biosféry půl milionu let, nám řekne mnoho o původu života na Zemi. Rovněž může podat důkazy o evoluci života v mimozemském prostředí,“ vysvětluje jeden z vědců David Pearce.