Ukrajina si verdiktem nad Tymošenkovou přivřela vrátka do unie

Brusel – Rozsudek nad ukrajinskou expremiérkou Julijí Tymošenkovou kritizují evropští diplomaté. Verdikt by dokonce mohl ohrozit sbližování Evropské unie s Ukrajinou. Brusel už avizoval, že svoje vztahy s Kyjevem přehodnotí. Dvoustranné dohody o politickém přidružení nebo o volném obchodu jsou tak ohrožené.

„Evropská unie přehodnotí svoji politiku vůči Ukrajině… To, jak bude Ukrajina obecně respektovat všeobecné hodnoty a zákony a hlavně jak bude řešit tyto případy, může mít hluboký dopad na její vztahy s EU. Týká se to i uzavření dohody o přidružení nebo našeho politického dialogu a v širším měřítku naší spolupráce,“ prohlásila ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová.  

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si myslí, že verdikt poškodí vztahy Ukrajiny a Evropské unie. „Je to velmi závažné. My jsme to přísně odsoudili,“ řekl ministr. „Samozřejmě to bude mít důsledky, poněvadž asociační dohoda, o které jednáme, narazí samozřejmě po tomto rozsudku v Evropském parlamentu a možná v jiných zemích také,“ dodal.  

České ministerstvo zahraničí: „Tento krok, přestože soudem právně odůvodněný, jasně ukazuje na značné rozdíly v chápání spravedlnosti a rozdílů mezi trestní a politickou odpovědností v EU a na Ukrajině a odhaluje trvající rozpory mezi jejich právní kulturou. Česká republika nemůže uznat soudní verdikt, který by mohl být na základě nedokonalé či zastaralé legislativy využit 'qui bono' v politickém boji.“


Janukovyč: Je to bolestná kauza

Podle ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče je proces s Tymošenkovou „bolestnou kauzou“, která brání sblížení země s Evropou. „V EU to vyvolává znepokojení a mohu říct, že dobře chápeme, proč tomu tak je,“ řekl.

Na půdě Evropského parlamentu dnes vášně mírnil ukrajinský ministr zahraničí Kosťantyn Hryščenko. „Chápeme, jakou roli hrají emoce v politice, ukrajinskou politiku ovládaly mnoho let, “ řekl. 

„Smlouva o přidružení k EU není jen cílem zahraniční politiky Ukrajiny, ale i cestou k reformám a modernizaci naší země. Není to dar Evropy Ukrajině, ale ambiciózní šance pro obě strany,“ zdůraznil také.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí: „Žádné vnitřní procesy či okamžité události nemohou být příčinou odmítnutí evropsko-ukrajinské vzájemnosti, protože jde o strategickou perspektivu vztahů Ukrajiny s EU… Dnes ohlášený rozsudek je záležitostí soudu. Odsouzená a její advokáti mají dostatek nástrojů, aby se proti rozhodnutí soudu odvolali. Ukrajinská státní moc v rámci svých ústavních pravomocí učiní vše pro to, aby tento proces byl transparentní. Výkonná moc se do něj nebude vměšovat.“

Julija Tymošenková u soudu
Zdroj: Efrem Lukatsky/AP Photo

Proti rozsudku se dnes ohradilo i Rusko. Moskva tvrdí, že verdikt má „očividně protiruský podtext“. Rusko považuje smlouvy o dodávkách plynu za právně nezávadné. Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že smlouvy byly uzavřeny v souladu s ruskými a ukrajinskými zákony. Za současným vývojem vidí pak Moskva snahu Ukrajiny zpochybnit dohodu a dojednat nový, výhodnější tarif.

Sedmiletý trest pro Tymošenkovou za špatné smlouvy o dodávkách ruského plynu kritizuje i polské předsednictví. Rozsudek prý pošramotil pověst Ukrajiny. „Způsob, jakým byl proces veden, i dnešní rozsudek jsou příkladem toho, že ukrajinská justice je zpolitizovaná,“ řekl mluvčí polského předsednictví Konrad Niklewicz.

Že si Ukrajina zavírá vrátka do Evropy, dnes naznačila i britská diplomacie. „Dokud Ukrajina neprokáže věrnost nejvyšším zásadám demokracie, členem Evropské unie se nestane,“ řekl britský ministr zahraničí William Hague. Německá diplomacie označila rozsudek nad Tymošenkovou za útok proti principům právního státu, který na Ukrajinu vrhá krajně nepříznivé světlo.