Úřední šiml zařehtal a kostel v Cottinghamu je potmě

Cottingham (Velká Británie) - Kostel Panny Marie v britském Cottinghamu má problém. Věřící totiž pořádně nevidí do modlitebních knížek, protože je uvnitř dost tma. Důvodem je pár prasklých žárovek na desetimetrovém stropě, za jejichž výměnu prostě kostel odmítá vyhazovat peníze. Nejde ani tak o mizerné dvě libry za jednu žárovku, ale o nesmyslné bezpečnostní nařízení, podle něhož se k výměně nesmí použít vysoký žebřík, ale musí se postavit lešení. A to už přijde bratru na 500 liber (14 tisíc korun).

Správci kostela ze 14. století by se v nejhorším i plácli přes kapsu a lešení postavili, nicméně počítají s tím, že postupně budou odcházet i další ze tří desítek žárovek v kostele a lešení by se muselo stavět znovu a znovu. Co s tím? Řešení je vlastně podle otce Paule Smithe jen jedno: počkat, až popraskají další 500wattové žárovky, a pak je vyměnit všechny sakumprásk. Zatím jich nesvítí asi čtvrtina. A věřící ať si mezitím do modlitebních knížek a zpěvníků svítí třeba baterkou. Svíčky jako náhradní řešení totiž v úvahu nepřicházejí: i ty totiž bezpečnostní předpisy zakazují.

Přesto se cottinghamskému kostelu blýská na lepší časy: rýsuje se totiž možnost nainstalování diodových světel, která přece jen vydrží o nějaký ten pátek déle. Kromě toho by kostel ušetřil. To by se mu právě nyní hodilo, protože během posledních tří let tu zloději rozkradli olověné kusy střechy za 30 tisíc liber (přes 850 tisíc korun).