Demonstranti proti nerovnosti skončili za mřížemi

Boston (USA) - Policie v Bostonu dnes zadržela asi 100 demonstrantů proti sociální nerovnosti z místní odbočky původně newyorského hnutí Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street). Demonstranti zabrali další část parku kromě té, na níž se shromažďovali už deset dnů, a odmítali ji opustit i po policejních výzvách. V New Yorku dnes zase demonstranti vyrazili na pochod k domům amerických milionářů.

„Skupina (demonstrantů), která zde byla prvních deset dnů, s námi velmi úzce spolupracovala. Včera (v pondělí) ráno nás ale varovala, že se kontrolu snaží převzít skupina anarchistů,“ uvedl velitel policejního zásahu Edward Davis.

Podle Davise se v pondělí večer oddělila od hlavní části demonstrantů jedna skupina, která zabrala další část městského parku a začala na ní stavět stany. Policisté společně s bostonským starostou Thomasem Meninem je vyzvali, aby oblast do půlnoci vyklidili. Po půlnoci bylo na prostranství stále ještě asi 300 demonstrantů, kteří skandovali hesla za změnu daňového systému a podle Boston Herald si viditelně užívali svou moc, kterou získali zabíráním veřejných míst. „Starosta Menino nám řekl, ať odejdeme do půlnoci. Je jedna hodina ráno a pořád jsme tady,“ vykřikoval podle deníku jeden z demonstrantů.

Demonstrace proti nerovnosti
Zdroj: ČT24/AP Photo

O půl hodiny později na místo dorazilo asi 700 policistů. Zadrželi zhruba stovku lidí, které obvinili z nelegálního shromažďování. Jejich stany zbourali a vyházeli do popelnic. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Demonstranti policejní zásah kritizovali. Podle nich policie porušila jejich ústavou daná práva na svobodu projevu a shromažďování.

Hnutí Occupy Wall Street vzniklo v polovině září v New Yorku, kde demonstranti zabrali soukromý pozemek Zuccoti park. Tvrdí, že zastupují 99 procent amerických občanů a brání je proti procentu nejbohatších. Demonstranti kritizují podle nich nedostatečnou solidaritu bohatých s chudými a žádají větší zdanění bohatých. Tvrdí také, že hlas obyčejných lidí, jako jsou oni, ve Spojených státech není moc slyšet. Dnes se zhruba 450 jeho příznivců vydalo na pochod městem za skandování „Milionáři, plaťte spravedlivě“. Skupina měla v plánu krátké manifestace před domy mediálního magnáta Roberta Murdocha, obchodníka Davida Kocha, který je podle časopisu Forbes nejbohatším občanem New Yorku, i ředitelů některých bank.

Hnutí se rozšířilo i do dalších amerických měst. Kromě Bostonu se demonstruje také například v Chicagu, Los Angeles či Pittsburghu.