Dva Američané íránského původu chystali pumové útoky

Washington - Dva Američané íránského původu údajně plánovali pumové útoky na izraelskou a saúdskoarabskou ambasádu ve Spojených státech. Prý také chtěli zabít saúdskoarabského velvyslance v USA. Jeden z mužů byl zadržen, druhý je na útěku. Prezident Barack Obama policejní akci vedoucí ke zmaření atentátu uvítal jako výrazný úspěch tajných služeb a vyšetřovatelů.

Americké úřady se o plánech dvojice údajných atentátníků dozvěděly z jejich telefonické komunikace. V srpnu pak jeden z nich najal za 100 000 dolarů muže, který měl zabít saúdskoarabského velvyslance. Najatý vrah však upozornil úřady.

V září byl jeden z dvojice údajných atentátníků, Manssor Arbabsiar, zatčen na newyorském letišti. Po zadržení se úřadům k plánování útoku přiznal. Druhý muž, Gholam Shakuri, je na útěku. Podle soudního spisu měl Shakuri vazbu na íránské revoluční gardy.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že USA v souvislosti s případem připravují nové sankce vůči Íránu. O nespecifikovaných odvetných opatřeních mluvil i ministr spravedlnosti Eric Holder, zdržel se ale obviňování nejvyšších íránských představitelů z přípravy útoku.

Teherán popřel, že by plánoval vraždu saúdskoarabského velvyslance. „To je vymyšlený scénář s cílem odvést pozornost americké veřejnosti od vnitřních problémů Spojených států,“ uvedl mluvčí prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

USA zhatily atentát na saudskoarabskou ambasádu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod