Barmský režim propustil politické vězně

Rangún - Barmské úřady dnes začaly propouštět vězně v rámci amnestie, kterou vyhlásil prezident Thein Sein. Týkat se to má více než 6 300 lidí, v první vlně bylo propuštěno i sto politických vězňů. Na svobodě je nyní například i populární barmský herec a aktivista Zarganar, který byl před třemi roky odsouzen k 35 letům vězení za příliš volné používání internetu. Propuštění vězňů dnes přivítala disidentka Do Aun Schan Su Ťij.

„Podle dosavadních informací bylo propuštěno asi 100 vězňů. Doufáme, že jich bude ještě mnohem více. Čím více propuštěných politických vězňů, o to lépe pro naši zemi,“ prohlásila Su Ťij před shromážděním sympatizantů, včetně bývalých politických vězňů a jejich rodin. „Jak jsem často říkávala, nezávislost každého je neocenitelná. Jsem opravdu vděčná za propuštění politických vězňů,“ prohlásila disidentka.

USA amnestii označily za slibný signál reforem. Ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová nicméně upozornila, že je ještě příliš brzy na oznamování recipročních kroků ze strany Washingtonu. Spojené státy, EU a Austrálie původně oznámily, že pokud Barma propustí odhadem 2100 politických vězňů, zváží zrušení sankcí vůči režimu, které vedly v posledních letech k přimknutí země k Číně.

Jde o druhou velkou amnestii po nástupu civilní vlády, která se ujala moci v březnu. První velké propouštění se uskutečnilo v květnu. Propuštění politických vězňů je jednou z podmínek Západu k případnému zrušení politických a ekonomických sankcí, které byly vůči Barmě přijaty koncem 90. let.

V barmských věznicích a pracovních táborech bylo do května asi 60 000 vězňů. V květnu vyhlásil prezident Thein Sein první velkou amnestii, při níž umožnil odchod z vězení zhruba 20 000 lidí a dalším zmírnil tresty.

Z loňských listopadových voleb, jejichž regulérnost je do značné míry zpochybňována, vzešla v Barmě civilní vláda složená ovšem většinou z generálů ve výslužbě. Ústava z roku 2008 navíc zajišťuje armádě nadále výsadní postavení v politických strukturách. V posledních týdnech se ale prezident Thein Sein snaží ukazovat Západu, že to s reformami myslí vážně. Zahájil kupříkladu dialog s vůdkyní opozice Do Aun Schan Su Ťij, které v listopadu skončilo sedmileté domácí vězení.

Barma propouští vězně (zdroj: ČT24)