U Zélandu přituhuje: Ztroskotaná loď stále není pod kontrolou

Wellington - Kapitán liberijské nákladní lodi, která uvízla na útesu u Nového Zélandu a unikly z ní do moře stovky tun topného oleje, byl obviněn z obecného ohrožení. Hrozí mu až rok vězení a pokuta v přepočtu 142 000 korun. Čtyřiačtyřicetiletý filipínský kapitán byl propuštěn z vazby na kauci. Z paluby lodi začaly padat do moře kontejnery s nákladem.

Novozélandský úřad pro námořní dopravu (MNZ), který má na starosti záchranné práce, upozornil, že se brzy může odlomit záď lodi. Dnes byla zaznamenána svislá trhlina v pravém boku. Z paluby spadlo asi 70 kontejnerů, když se plavidlo víc naklonilo. Byly nasazeny tři čluny, které mají záď udržet na útesu. Mezitím pokračují práce na odčerpávání oleje. V oblasti nadále panuje velmi špatné počasí a pětimetrové vlny. Kontejnery, které na lodi zůstaly, se pohybují, což znamená nebezpečí pro záchranné týmy pracující na palubě. Na zachycování kontejnerů a dalších předmětů ve vodě bylo nasazeno dalších šest lodí.

Loď Rena najela 5. října na útes u zátoky Tauranga u Severního ostrova, má trhlinu v boku a proraženou palivovou nádrž. Její poškození se stále zvětšuje. Hlavní prioritou zůstává odčerpávání oleje. MNZ odhaduje, že z lodi ho uniklo asi 220 až 330 tun. Ministr životního prostředí Nick Smith označil nehodu za největší námořní ekologickou katastrofu v historii země. Dehtové koule byly vyplaveny na plážích u zátoky Tauranga, olej zabil asi 200 ptáků, 41 jich je v péči veterinářů. Moře vyplavilo i mrtvé ryby.

Na palubě bylo 1 368 kontejnerů, z toho jedenáct obsahovalo nebezpečný materiál; ty se ale nenacházejí mezi 70 kontejnery, které spadly do moře.