Slováci půjdou k předčasným volbám

Bratislava – Slovenská opozice se dohodla se stranami bývalé vládní koalice s výjimkou strany Svoboda a solidarita na předčasných volbách. Ty se budou na Slovensku konat poté, co včera padl kabinet Ivety Radičové, když parlamentem neprošlo posílení záchranného fondu eurozóny. Šéf sociálnědemokratické strany Směr Robert Fico oznámil, že volby by se měly konat 10. března 2012.

„Strany dosavadní koalice SDKU, KDH a Most-Híd se dohodly se Směrem, jak schválit euroval,“ prohlásil Fico. „Ve čtvrtek bude do parlamentu předložen vládní návrh na uspořádání předčasných voleb, které se uskuteční 10. března 2012. Ihned poté, jakmile bude tento návrh odhlasován, začne se jednat o přijetí eurovalu. Ve čtvrtek, nejpozději v pátek bude vše schváleno,“ dodal. 

Do nových voleb zůstává ve funkci kabinet Ivety Radičové a Směr zůstává v opozici, poznamenal Fico.

Vláda Ivety Radičové padla poté, co premiérka spojila hlasování o důvěře vlády s hlasováním o navýšení pravomocí záchranného fondu EFSF. Změny ve fungování fondu ale nepodpořili poslanci druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita (SaS). Vládní návrh nakonec ve 150členné sněmovně podpořilo jen 55 poslanců, potřebných bylo 76 hlasů. Kromě poslanců SaS pro zvýšení pravomocí EFSF nehlasovalo i několik dalších koaličních poslanců.

Slovenská vláda od včerejška působí bez druhé nejsilnější koaliční strany SaS. Zbývající strany bývalého kabinetu Radičové se teď dohadují, jak odvolat předsedu SaS Richarda Sulíka z funkce předsedy parlamentu. Jenže to nebude tak snadné, Sulík se postu vzdát nehodlá.

Vláda Radičové navíc bude až do voleb při hlasováních dál na SaS spoléhat. „Je legitimní očekávat, že poslanci za SaS by měli pro vládní návrhy hlasovat,“ řekl předseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Bude to potřeba hlavně při hlasování o rozpočtu na příští rok.