Německá železnice čelí útokům sabotérů

Berlín - Železniční doprava v Berlíně a okolí je částečně ochromena kvůli stále novým nálezům zápalných zařízení v kolejištích - od pondělí jich našli 16. Podle spolkového státního zastupitelství existuje podezření z tak zvané protiústavní sabotáže. Německý kriminální úřad (BKA) vypsal odměnu za informaci vedoucí k dopadení pachatele ve výši 100 tisíc eur (téměř 2,5 milionu korun).

Výbušná zařízení se na železnici vyskytují už třetí den v řadě. Dočasně jimi byl narušen i provoz rychlovlaků ICE. Události si na území celé spolkové republiky od pondělí vyžádaly zpoždění zhruba 2000 vlaků a dotkly se desítek tisíc cestujících.

Už v pondělí byla narušena doprava mezi metropolí a severoněmeckým Hamburkem poté, co na severním konci tunelu k berlínskému hlavnímu nádraží bylo nalezeno zápalné zařízení složené ze sedmi lahví s hořlavinami a rozbušky. Dnes byly z podobných důvodů odkláněny vlaky z Berlína ve směru na Hannover. Za útoky by mohla stát levicová protimilitaristická skupina s názvem Hekla, která se na internetu přihlásila k pondělnímu požáru kabeláže. Aktivisté z Hekla oznámili, že protestují proti nasazení německých vojáků v Afghánistánu a že žádají svobodu pro amerického vojáka Bradleyho Manninga, který v USA čelí podezření, že zpřístupnil serveru WikiLeaks tajné dokumenty z vojenských databází.

Žhářské útoky na německou železnici (zdroj: ČT24)
Vydáno pod