Sizov prý cítil, že letadlo s hokejisty spadne

Moskva – Palubní inženýr Alexandr Sizov, který jako jediný přežil nehodu letounu s hokejisty klubu Lokomotiv Jaroslavl, už během startu cítil, že letoun nejspíš spadne. Sizov to dnes řekl v televizním rozhovoru. O nehodě promluvil veřejně vůbec poprvé. Startovací manévr trval podle něj déle než obvykle, na palubě proto zavládla nervozita.

„Po nějaké době mezi cestujícími zavládla nervozita, když letadlo hned nevzlétlo. Po chvíli mi došlo, že stroj jede po oranici,“ vzpomínal Sizov. „Z pole jsme se pak odpoutali, ale bylo mi jasné, že letadlo padá a každou chvíli se rozbije o zem,“ řekl. To poslední, na co si pamatuje, byl prudký náraz. Pak se probral ve vodě, bolest cítil v pravé části těla. 

Podle dosavadních výsledků vyšetřování letadlo brzdila dosud neznámá síla. Ta působila proti tahu motorů, letadlo se nemohlo zvednout a krátce po startu se zřítilo do Volhy. „Nepoznal jsem, jestli při startu někdo brzdil,“ uvedl Sizov v ruské televizi. „Kdyby brzdili prudce, určitě bych to ucítil, ale mírné brzdění bych nepoznal,“ prohlásil.

Alexandr Sizov, palubní inženýr:

„Nevím, co mě zachránilo. Nějaký zázrak.“

Při havárii letounu Jak-42 letos 7. září na letišti v Jaroslavli zahynulo 44 lidí, většinou hokejistů místního Lokomotivu. Mezi mrtvými byli i čeští reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Sizov jediný nehodu přežil. Prodělal dvě plastické operace, stále je v nemocnici v péči lékařů. Propuštěn do domácího ošetřování bude nejdřív koncem října. K letadlům se chce po uzdravení zase vrátit.