Libyjští povstalci údajně zadrželi Kaddáfího syna Mutasima

Tripolis - Mluvčí libyjské Přechodné národní rady (NTC) v Benghází dnes zpochybnil středeční informace o zadržení jednoho ze synů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Mutasima v Syrtě. Džalíl Džallál uvedl, že zadrženi byli zřejmě jen jeho blízcí spolubojovníci. Na zajetí Kaddáfího, jenž se prý pokusil uprchnout s příbuznými v autě, však trvají některé jiné zdroje z NTC.

Navzdory protichůdným zprávám dav v Tripolisu i Benghází už oslavoval údajné Mutasimovo dopadení střelbou do vzduchu a odpalováním dělobuchů.

NTC se sídlem ve východolibyjském Benghází podle Džallála hovořilo s veliteli v Syrtě, kteří zadržení Mutasima Kaddáfího nemohli potvrdit. Libyjské vedení již dříve opakovaně oznámilo, že Mutasim a další vysocí představitelé bývalého režimu se pravděpodobně skrývají v Syrtě, což dokazuje i tuhý odpor při obsazování tohoto města.

Jiné zdroje z NTC uvádějí, že Mutasim byl převezen do Benghází k výslechu v tamním vojenském táboře, kde je také zadržován. Je prý nezraněn, ale vyčerpán. Nejmenovaný vojenský důstojník blízký NTC dokonce agentuře řekl, že Mutasim si nechal ostříhat své dříve dlouhé vlasy, aby nebyl snadno identifikován.

Středeční zprávy týkající se Mutasima tvrdily, že jeho samotného a jeho rodinu dopadli vojáci, když se pokoušel terénním vozidlem opustit Syrtu. Podobné zprávy o zadržení Kaddáfího synů či špiček režimu byly v uplynulých týdnech vícekrát zveřejněny a oslavovány, ačkoli později vyšlo najevo, že byly chybné.

Mutasim Kaddáfí s Hillary Clintonovou
Zdroj: ČT24

Naposledy přechodná vláda počátkem října oznámila, že byl dopaden Kaddáfího mluvčí Músá Ibrahím. Zprávu později dementovala. V srpnu během boje o metropoli bylo opakovaně hlášeno dopadení Kaddáfího syna Sajfa Isláma. I tato zpráva se později ukázala jako nepravdivá.

Mutasim zastával za bývalého režimu funkci národního bezpečnostního poradce a měl významnou roli ve vojenských a bezpečnostních silách. Jeho otec je rovněž na útěku a místo jeho úkrytu není stále známo.

Amnesty International: Povstalci mučí vězně

Mezinárodní organizace Amnesty International (AI) viní libyjskou přechodnou radu z bití a mučení zatčených osob. Podle televizní stanice Al-Džazíra nebyly zadrženy na základě zatykače a nemají přístup k právníkům. Zástupci AI zjistili, že Přechodná národní rada (NTC) v Tripolisu zadržuje 2500 lidí. Většina z nich jsou žoldáci, kteří se nechali najmout do jednotek Muammara Kaddáfího.

Libyjská věznice
Zdroj: ČT24

Zástupci organizace se s několik zadrženými sešli. Někteří prý jsou ve vězení pár dní, jiní měsíce. Až na výjimky nebyl nikdo z nich zadržen na základě zatykače a nemají přístup k právníkům. Mnozí ukazovali následky mučení. „Bili mě tak hrozně, že jsem jim nakonec řekl, co chtěli slyšet. Řekl jsem, že jsem znásilnil ženu a zabíjel Libyjce,“ citovala Amnesty International vězněného Libyjce.

Jednoho z mužů věznitelé zástupcům AI předvedli jako „najatého bojovníka a vraha“. Muž se téměř zhroutil a řekl, že se k tou sám doznal po dvoudenním nepřetržitém bití. Bojů se prý vůbec neúčastnil.

Mluvčí rady prohlásil, že NTC nemá nic podobného v úmyslu a že případy údajného mučení vězňů prověří.