„Bláznivý vědec“ Cohn: Za 20 let budou počítače jako mozky zvířat

Praha – Vývojáři počítačových technologií se až dosud při stavbě nových přístrojů soustřeďovali na jejich programové zázemí, do budoucna se ale budou snažit napodobit strukturu lidského mozku. V Hyde Parku ČT24 to uvedl americký vědec John Cohn s tím, že v horizontu dvaceti let budou computery připomínat spíše lidské nebo zvířecí mozky.

„Paradigma 'tady máte program, tady máte instrukce, tady data – udělejte konstrukci' platilo už od 40. let. Nyní se stále více začínáme dívat na přírodu. Když se podíváte na svůj vlastní mozek, tak vašich pět prstů udělá daleko víc operací než komplexní počítač, a společnost IBM se snaží podívat na to, jakým způsobem funguje architektura lidského mozku,“ uvedl Cohn, který ve vývojovém centru IBM působí.

„V horizontu dvaceti let bych řekl, že počítače budou vypadat více jako lidské nebo zvířecí mozky a bude to velice zajímavý svět. Budete konverzovat s počítači a budete nejen rozumět slovům, ale také významům.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Doktor John Cohn (*1959) působí jako vedoucí výzkumu u společnosti IBM, přednáší na University of Vermont a spolupracuje i se středními a základními školami. Zaměřuje se na technologické vzdělávání, a to jak u zaměstnanců IBM, tak na celostátní úrovni Vermontu. Jeho popularizační vědecké pořady úspěšně vysílala CNN, CBS i NBC. Pro Discovery Channel vytvořil pořad, který simuloval život v Los Angeles po globální katastrofě. Sám o sobě říká, že je posedlý touhou sdílet svou lásku k vědě a inženýrství s každým, kdo ho chce poslouchat.

Musíme se smířit s tím, že počítače budou chytřejší

Podle excentrického vědce, který ve Spojených státech proslul zejména jako popularizátor vědy mezi mládeží, však lidstvo nemusí mít z rozvíjejících se technologií strach. „Technologii můžete použít pro dobré i špatné účely. Neřekl bych, že nad námi získá nadvládu. Náš vztah s počítači se změní, lidé se budou muset mít určitou dobu na pozoru a je zde i zajímavá otázka moci. Mám strach z toho, že jsou na světě lidé chytřejší než já? Ne, jsem naopak rád. Myslím si, že se dočkáme času, kdy budou počítače inteligentnější než my, a my si na to budeme muset zvyknout,“ dodal Cohn.