Obama: Při postupu vůči Íránu nevylučujeme nic

Washington - Spojené státy podle amerického prezidenta Baracka Obamy „nevylučují žádnou možnost“ postupu vůči Íránu kvůli jeho údajné roli v plánu vraždy saúdskoarabského vyslance v USA. To znamená, že není zcela vyloučen ani vojenský zásah. Obama rovněž tvrdí, že o spiknutí věděli „jednotlivci v íránské vládě“.

„Domníváme se, že i kdyby nejvyšší místa neměla detailní povědomí o této akci, musí nést odpovědnost,“ řekl rovněž americký prezident. Spojené státy podle něj uvalí na Teherán co nejtvrdší sankce a budou se snažit, aby mezinárodní společenství „čím dál víc izolovalo Írán, a ten by tak zaplatil za podobné chování“.

„V současnosti nevylučujeme žádnou možnost, jak budeme vůči Íránu postupovat. Můžete ale očekávat, že budeme nadále zvyšovat tlak, který bude mít přímý dopad na íránskou vládu, a to do té doby, než se rozhodne pro lepší vztahy se zbytkem mezinárodního společenství,“ řekl Obama. Teherán už čelí řadě sankcí ze strany Spojených států kvůli svému jadernému programu. V reakci na nynější aféru USA vyhlásily sankce proti komerčním aeroliniím Mahan Air. Ministerstvo zahraničí USA také oznámilo, že kvůli údajnému spiknutí jedná přímo s Teheránem. Obě země přitom neudržují diplomatické styky.

Američtí vyšetřovatelé v úterý obvinili dva Íránce, z nichž jeden je naturalizovaný americký občan, z plánování vraždy saúdskoarabského velvyslance. Jeden byl zadržen, druhý je na útěku a zřejmě se skrývá v Íránu. Obama dnes prohlásil, že Manssor Arbabsiar, který má americké občanství, má přímé vazby na Teherán a byl jím placen. Druhý podezřelý Gholám Šakurí je podle vyšetřovatelů členem jednotek Al-Kuds, které spadají pod íránské revoluční gardy.