Gašparovič nahradí dosluhující vládu novým kabinetem

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič neumožnil dosavadní premiérce Radičové a její vládě dosloužit mandát do předčasných voleb. Zemi povede nový kabinet, o jehož podobě a personálním obsazení však prezident zahájí sérii jednání. Ve hře je většinová i menšinová vláda, podle Gašparoviče není vyloučena ani varianta úřednického kabinetu. Dnes dopoledne se již sešel se šéfem SMERu Robertem Ficem, který vyhrál poslední parlamentní volby, nakonec však skončil v opozici. Následně se kvůli přechodové vládě prezident sejde i s ostatními parlamentními stranami. K předčasným volbám půjdou Slováci 10. března.

Povinnost odvolat vládu vyplývá pro prezidenta z ústavy. Gašparovič ale již dříve uvedl, že dosavadní kabinet by mohl pověřit výkonem funkcí do voleb jen tehdy, pokud by vláda sama podala demisi. To se ale nestalo. Vláda premiérky Radičové padla poté, co při prvním hlasování o záchranném fondu eurozóny v úterý nezískala důvěru parlamentu. „Musím odvolat vládu a jmenovat novou,“ prohlásil Gašparovič před novináři po schůzce s dosluhující premiérkou. Radičová se k setkání s prezidentem nevyjádřila.

Další posun v řešení vládní krize se očekává po setkání šéfů parlamentních stran, které Gašparovič svolal na pondělí. Nový kabinet, který zemi dovede do předčasných voleb, bude muset požádat parlament o vyslovení důvěry.

Odvolání kabinetu hlavou státu nastalo po vládní krizi způsobené neschválením vyšších pravomocí pro záchranný fond eurozóny EFSF v úterním hlasování parlamentu. Liberální strana Svoboda a Solidarita (SaS) se tehdy nepřidala k třem koaličním partnerům SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd navzdory spojení hlasování o eurofondu s důvěrou vládě.

Ivan Gašparovič
Zdroj: ČT24

Mise je ale prozatím splněna, protože slovenský parlament na druhý pokus schválil zákon, na který čekala celá eurozóna, nicméně slovenská vláda teď odpočítává poslední hodiny své existence. Nejpodstatnější otázkou pro Slovensko je teď, kdo povede zemi do březnových předčasných voleb. Na scénu se vrací hlavní poražený loňských voleb, expremiér Robert Fico. Lídr levicového Smeru je tak pro tuto chvíli vítězem, protože získal předčasné volby a vládní koalice je na kolenou.

Předčasné volby na Slovensku se po rozhodnutí parlamentu uskuteční necelé dva roky poté, co do úřadu nastoupil stávající kabinet. Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě favorizují Smer-SD expremiéra Roberta Fica, který s velkým náskokem vyhrál i loňské parlamentní volby, ale nakonec skončil v opozici. Důvodem byl slabý volební zisk jeho tehdejších koaličních partnerů a překvapivý úspěch dvou nových stran, SaS a Mostu-Híd. Tato dvě seskupení spolu s tradičními stranami pravého středu, SKDU-DS a KDH, nakonec vytvořily vládu. Vládní krize ale jejich oblibu může podle slovenského tisku oslabit.