Berlusconi má stále důvěru

Řím - Italská vláda premiéra Silvia Berlusconiho dnes ustála hlasování o důvěře v parlamentu, které bylo považováno za nejvážnější ohrožení jeho politického přežití od zahájení politické kariéry před téměř dvěma desetiletími. Pokud by vláda důvěru nedostala, musel by Berlusconi odstoupit. Středopravicový kabinet, který vznikl v květnu 2008, podpořilo 316 poslanců, zatímco proti hlasovalo 301. Dolní sněmovna má 630 členů.

Hlasování o důvěře navrhla opozice poté, co vláda v úterý kvůli absenci některých poslanců o jeden hlas prohrála rutinní hlasování týkající se loňského rozpočtu.

Poslanci podpořili Berlusconiho kabinet ve vážné době, kdy je Itálie pod tlakem, aby zaváděla opatření k podpoře ekonomického růstu, jež jí mají pomoci vymanit se z dluhové krize. Veřejné zadlužení Itálie, které je jedno z největších v eurozóně, činí téměř 120 procent hrubého domácího produktu. V minulých týdnech se to projevilo i v hodnocení ratingových agentur, které snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň.

Berlusconi den před hlasováním vyzval poslance, aby jeho vládu podpořili, protože podle něho k ní neexistuje „věrohodná alternativa“. Varoval před údajnou katastrofální krizí a předčasnými volbami, které by následovaly v případě, že by jeho vláda důvěru nedostala. Ujistil, že jeho vláda pravého středu je navzdory různým „nehodám po cestě“ jednotná a Itálie je odhodlána dostát závazku vyrovnaného rozpočtu do roku 2013.