Okupujte Wall Street: Úklid nebude, protest pokračuje

New York – Demonstranti, kteří už několik týdnů táboří v newyorském parku Zuccotti a protestují proti ekonomické nerovnosti, mohou na místě zatím zůstat. Newyorská radnice chtěla park vyklidit kvůli plánovanému úklidu, protestující ale odmítli odejít a radnice následně čištění odvolala. Demonstrace se mezitím šíří i do dalších amerických měst a na sobotu organizátoři plánují nové protestní pochody.

Odkladem úklidu se předešlo možnému střetu policie s demonstranty, s nimiž chtějí úřady nyní vyjednávat. Náhradní termín předpokládaného odborného čištění parku radnice neupřesnila.

Park ve finanční čtvrti je soukromý, ale je otevřen veřejnosti. Zástupci majitele, společnosti Brookfield Property, přišli v doprovodu policistů se psy ve čtvrtek vyzvat demonstranty, aby odešli a odnesli si své věci. Potřebu vyčistit park, na jehož nehygienické podmínky v důsledku protestů si stěžují místní obyvatelé, přišel osobně vysvětlit i starosta New Yorku Michael Bloomberg. Demonstranti označili oznámené čištění jen za záminku ke svému vypuzení.

Představitelé hnutí, které čtyři týdny odsuzuje chamtivost finančních kruhů a korupci nejbohatších lidí, vyzvali po internetu příznivce, aby hodinu před plánovaným příchodem úklidových čet a policie přišli do parku a pomohli ho nenásilně bránit. K parku jich nakonec přišlo asi sedm stovek. Na 400 demonstrantů se také dalo do uklízení, aby ukázali, že to zvládnou sami a že vyslání úklidových čet města je jen záminkou pro ukončení protestů v rámci hnutí Okupujte Wall Street (Occupy Wall Street). Zdůraznili, že i v minulých týdnech v parku uklízeli a snažili se udržet maximální čistotu. Podpořili je někteří politici - dokonce i z městské rady.

Demonstrace, které trvají už skoro měsíc, tak budou pokračovat. Další pochod plánují organizátoři na sobotu - pod heslem dnes jsme uklidili park, zítra vyčistíme Wall Street.

Hnutí Okupujte Wall Street vzniklo v polovině září v New Yorku a postupně se rozšířilo i do dalších měst, například Chicaga či Bostonu. Demonstranti tvrdí, že zastupují 99 procent amerických občanů a brání je proti procentu nejbohatších. Kritizují podle nich nedostatečnou solidaritu bohatých s chudými a žádají větší zdanění bohatých. Tvrdí také, že hlas obyčejných lidí, jako jsou oni, ve Spojených státech není moc slyšet.

Hnutí se rozšířilo z New Yorku do dalších amerických měst, například do Chicaga, Bostonu či Denveru. Právě v metropoli státu Colorado ale dnes policie protest ukončila. Denverští policisté už ve čtvrtek večer demonstranty vyzvali, aby do rána opustili prostranství před coloradským parlamentem. Časně ráno je začali z travnaté plochy vytlačovat. Demonstranti udělali lidský řetěz, nakonec ale bez odporu před policisty ustoupili. Několik lidí bylo zatčeno, nebyly ale ohlášeny žádné násilnosti.

New York dočasně ustoupil "okupantům" z Wall Streetu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod