Další podezření pro Strausse-Kahna, tentokrát z kuplířství

Paříž – Francouzský levicový politik Dominique Strauss-Kahn, jehož politickou kariéru zničilo obvinění ze znásilnění pokojské v New Yorku, čelí dalšímu nepříjemnému podezření. Francouzská policie se totiž domnívá, že mohl profitovat ze zasílání hotelových prostitutek z Francie do USA. Dvě ženy ho totiž jmenovaly jako svého klienta.

V minulých dnech se ve Francii ocitlo za mřížemi pět osob, mezi kterými je známý advokát, šéf podniku a vedoucí pracovníci luxusního hotelu Carlton. Byli obviněni v případu kuplířské sítě Lillois v severofrancouzském městě Lille. Při výsleších svědků nejméně dvě hotelové prostitutky uvedly DSK jako svého klienta.

Policie se také zaměřuje na zasílání prostitutek sítí Lillois do New Yorku. Vyšetřovatelé podezřívají Strausse-Kahna, který v minulých letech pobýval ve Spojených státech až do nedávného sexuálního skandálu jako vlivný šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF), že měl z těchto přesunů prostitutek nějaký prospěch, uvedl dnes francouzský tisk.

Strauss-Kahn po zveřejnění zprávy předal agentuře AFP prohlášení, ve kterém požádal úřady, aby byl co nejdříve předvolán a vyslyšen, aby toto podle něj nepodložené a zaujaté podezřívání ustalo.

Původní vazbu na 24 hodin prodloužila vyšetřující soudkyně dnes večer o dalších 24 hodin. Vazba může být teoreticky prodloužena celkem až na 96 hodin. Pak musí být podezřelý propuštěn či obžalován. Strauss-Kahn byl celý den vyslýchán v četnických kasárnách v Lille, kde také stráví dnešní noc.

Policie zatkla Dominiqua Strausse-Kahna
Zdroj: ČT24

Sexuální skandály zlomily Straussi-Kahnovi politický vaz

Politická kariéra Strausse-Kahna se zhroutila v květnu, kdy ho pokojská z newyorského hotelu obvinila z toho, že ji napadl a přinutil k orálnímu sexu. Tehdejší šéf MMF byl kvůli obvinění zadržen na newyorském letišti, strávil týden ve vazební věznici a šest týdnů v domácím vězení. Prokurátor a soud nakonec dospěli k názoru, že muže nelze postavit před soud, protože výpověď pokojské je nevěrohodná, a francouzskému politikovi povolili návrat do Francie. Strauss-Kahn nicméně kvůli aféře opustil křeslo šéfa MMF a vzdal se i chystané kandidatury na francouzského prezidenta.

V červenci ho zažalovala i novinářka Tristane Banonová, podle které se ji politik pokusil znásilnit při jednom novinářském rozhovoru v pařížském bytu v únoru 2003. Ubránila se prý v potyčce, při níž se Strauss-Kahn podle ní choval jako „vzrušený šimpanz“. Pařížská prokuratura ve čtvrtek obvinění zastavila s tím, že k vedení soudního řízení chybí dostatek důkazů a čin je navíc promlčen.