Povstalci obsadili centrum Baní Valídu, zbývá jen Syrta

Tripolis – Síly nového libyjského režimu údajně pronikly do centra vnitrozemského města Baní Valídu, které se tak podařilo zcela osvobodit. Oznámil to zdejší povstalecký velitel. Podle agentury Reuters ve středu města zavlála nová libyjská vlajka. „Dosáhli jsme městského centra a vztyčili jsme tam vlajku,“ řekl agentuře Reuters Abdalláh Nakír z libyjské Přechodné národní rady (NTC).

„Město Baní Valíd bylo zcela osvobozeno a nyní se otevřela cesta na východ k Syrtě, na jih k Sabhá a na západ k Tripolisu,“ řekl velitel brigády povstalců. Nad městem už nevlaje zelená vlajka Kaddáfího Libye, ale červeno-černo-zelený prapor Národní přechodné rady.

Baní Valíd byl spolu se Syrtou poslední z bašt Kaddáfího lidí, ale leží ve vnitrozemí, takže nemá takový strategický význam. Opoziční bojovníci už včera dopoledne ohlásili, že se znovu pokusí město získat.

Postupovali k němu ze dvou stran, ze severu a z jihu. Podle svědků na město útočilo dělostřelectvo. V Syrtě je podle odhadů asi 1 500 Kaddáfího nejvěrnějších. Místní civilisté obviňují jednotky nového režimu z demolování domů a rabování. Dobyvatelé ale tvrdí, že postupují s maximální opatrností, a obvinění vrací.

„Obsazujeme druhou rezidenční čtvrť, používají děti a rodiny jako lidské štíty, ale ty se snažíme z jejich rukou vysvobodit,“ tvrdí jeden z povstaleckých důstojníků Mustafa Abu Zied.

Poslední ofenzivu v Syrtě musela Národní přechodná rada ukončit kvůli špatné koordinaci, nepodařilo se jí udržet ani už dobyté letiště a přišli o 17 mužů. Už dřív se nechali její zástupci slyšet, že po dobytí Kaddáfího rodného města oficiálně prohlásí Libyi za osvobozenou.

Do Tripolisu se vrátil český velvyslanec

Britský ministr zahraničí William Hague znovu otevřel velvyslanectví v libyjském Tripolisu. Londýn úřad zavřel v únoru - v době bojů povstalců a Kaddáfího sil. V květnu budovu vypálil dav rozhněvaný leteckými údery NATO. Britští diplomaté budou po dobu oprav komplexu působit z jiného pracoviště.

Po víc než půl roce se do Tripolisu vrací také český velvyslanec Josef Koutský. Prázdnou budovu velvyslanectví opakovaně vyrabovali lupiči, a tak diplomaté budou nejdřív uklízet a opravovat a postupně úřad zprovozňovat. Podle velvyslance je třeba především nově nastavit komunikační, bezpečnostní a informační systémy. Ambasádu nyní chrání zvláštní policejní jednotka.

Syrská televize potvrdila srpnové úmrtí Kaddáfího syna Chámise

Syrská televize Ar-Raj, která obvykle vysílá projevy svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, dnes po několika týdnech potvrdila úmrtí jednoho z diktátorových synů Chámise. Na konci srpna o jeho smrti v boji s libyjskými povstalci informovala Přechodná národní rada. Je to vůbec poprvé, co média nakloněná Kaddáfímu potvrdila smrt Chámise, kterou několikrát svržený režim popřel.

Nejmladší Kaddáfího syn Chámis byl zabit 29. srpna asi 80 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu. S ním zemřel také jeho bratranec, Muhammad Sanúsí, syn šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího.