Vyjednávání v Bratislavě uvízlo na mrtvém bodě

Bratislava – Vládní krizi na Slovensku, vyvolanou pádem kabinetu Ivety Radičové, se politickým stranám zatím vyřešit nepodařilo. Oznámil to prezident Ivan Gašparovič po dnešním setkání se zástupci parlamentních stran. Další kolo jednání se uskuteční ve čtvrtek.

Zatím tak není jasné, zda do březnových předčasných voleb zůstane v úřadu dosluhující kabinet premiérky Radičové, nebo zda nastoupí nová vláda. Server Pravda.sk informoval, že by kabinet Radičové přece jen mohl zůstat až do voleb. Původně to Gašparovič kvůli kolizi se slovenskou ústavou odmítl.

V pátek prezident ohlásil, že z ústavy mu vyplývá povinnost odvolat kabinet bez možnosti pověřit ministry dalším vykonáváním funkcí. Hlava státu připustila možnost vzniku úřednické vlády. Takové řešení vládní krize způsobené koaliční roztržkou při hlasování o posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny ale narazilo na odpor zejména u opozičních sociálních demokratů.

Podobnou politickou zápletku Slovensko dosud nezažilo. Gašparovič už dříve uvedl, že vládu by po odvolání pověřit výkonem funkcí do vytvoření její nástupkyně jen v případě, že by sama podala demisi. To se ale nestalo, neboť kabinet minulý týden neustál v parlamentu hlasování o eurofondu, které spojil s vyslovením důvěry. „Hledali jsme ústavně-právní prostředky jak vyřešit tento problém. Zatím jsme řešení jednoznačně nenašli,“ řekl prezident po dnešní schůzce se zástupci parlamentních stran.

Ivan Gašparovič jednal se šéfy politických stran
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Některá média spekulovala, že Gašparovič ponechá stávající vládu v úřadu až do voleb. Hlavě státu to prý umožňují jiná ustanovení ústavy. Základní zákon státu navíc neurčuje, dokdy musí prezident odvolat vládu, která nezískala důvěru sněmovny. Premiérka Radičová vládní krizi v posledních dnech nekomentovala a její mateřskou stranu na jednáních politiků zastupuje předseda SDKU-DS a bývalý dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda.

Ze setrvání vlády pravého středu v úřadu by podle politologů v předvolební kampani vytěžil zejména levicový Směr-SD expremiéra Roberta Fica, který výměnou za vypsání předčasných voleb pomohl rozhádané koalici v opakovaném hlasování sněmovny eurofond prosadit. První průzkum veřejného mínění od pádu vlády ukázal, že Směru stouply preference a strana by v parlamentě získala většinu křesel.