Aviva Šalitová za pár hodin sevře v náručí svého syna

Jeruzalém – Zadržovaný izraelský voják Gilad Šalit se v úterý vrátí domů. Na jeho výměně se obě strany dohodly na rozhovorech v Egyptě. Tato první fáze výměny se odehraje v egyptské pouštní oblasti na Sinaji. Izrael už většinu vězňů připravených na propuštění převezl do zařízení v nedaleké Negevské poušti. Výměnu už by mohl zmařit jenom izraelský soud, to se ovšem nepředpokládá.

Izrael minulý týden přistoupil na to, že Šalit, držený jako rukojmí v pásmu Gazy od roku 2006, bude vyměněn za 1 027 palestinských vězňů. Výměna za první skupinu 477 Palestinců je ohlášena na úterý. Z věznic už bylo do sběrného zařízení v Negevské poušti převezeno 430 vězňů.

Izraelský nejvyšší soud dnes projedná čtyři námitky vznesené proti plánované výměně Šalita za tisícovku palestinských vězňů. Izraelské bezpečnostní složky očekávají, že do večera všechny zamítne. Šalitovi rodiče soud vyzvali, aby výhrady odmítl, protože jakékoli průtahy prý ohrozí jejich syna na životě. Po zveřejnění seznamu trestanců měla izraelská veřejnost podle zákona právo vznést do 48 hodin námitky. Na soud se obrátilo sdružení obětí teroristických útoků Almagor a tři jednotlivci. Almagor žádá odklad termínu výměny, aby měly oběti palestinského násilí a jejich rodiny víc času si seznam prostudovat.

Další petici poslal Meir Schijveschuurder, který přišel před deseti lety při atentátu o rodiče a tři ze sedmi sourozenců. Proti výměně se ozval také soudce Zeev Dasberg, jemuž Palestinci v roce 1996 zabili sestru a švagra. Dasberg napsal dopis také prezidentovi Šimonu Peresovi se žádostí, aby neuděloval milosti vrahům. Autorem poslední petice je Ronit Tamariová. Sama o nikoho nepřišla, ale s výměnou nesouhlasí, protože prý bude následovat vlna útoků. 

Aviva Šalitová, matka uneseného vojáka:

„Víme, že rodiny, které někoho ztratily, prožívají v těchto dnech peklo. My jsme taky taková rodina. Ale jakékoliv zdržení, jakákoliv změna, jakékoliv narušení této dohody může ohrozit Giladův život. Je to otázka života a smrti.“ 

Šalitovi rodiče soud požádali, aby petice rychle odmítl. Matka pak prostřednictvím sdělovacích prostředků požádala rodiny těch, kdo vznesli námitky, aby se snažili pochopit, že Šalitův život mohou průtahy ohrozit.

Z první skupiny propuštěných jich 40 nesmí vstoupit ani na jedno z palestinských území. Podle arabských sdělovacích prostředků je přijmou Sýrie, Turecko a Katar. Šalit bude předán do Izraele přechodem ze Sinaje a pak bude letecky dopraven na vojenskou základnu Tel Nof u Tel Avivu. Tam ho budou očekávat příbuzní. Na transfer vězňů budou dohlížet jednak Egypťané a také zástupce Červeného kříže. 

Izraelské bezpečnostní služby se domnívají, že Izrael je dost silný na to, aby ustál tisíc vězňů na svobodě a ubránil se případné nové vlně násilí. Očekávají, že soud do večera všechny petice zamítne a umožní dodržet harmonogram výměny. Gaza a Ramalláh už chystají oslavy svých propuštěných hrdinů.

Hamas, který vládne pásmu Gazy, připravuje slavnostní přijetí vězňů. Ty, kteří přijedou do pásma Gazy, bude na přechodu Rafáh vítat předseda vlády Hamasu Ismáíl Haníja; ty, kdo zamíří na západní břeh, pak předseda samosprávy Mahmúd Abbás. V Gaze se staví pódia pro slavnostní manifestace, ulice byly vyzdobeny palestinskými vlajkami a prapory Hamasu.