Kovová škrabka, Tarzan nebo Koitus mají narozeniny na Silvestra

Bogotá – Kolumbijští vládní úředníci se s tím kdysi opravdu nemazali a nepokrytě si utahovali z místních indiánů – dávají jim směšná jména a neobtěžují se zjišťovat ani jejich datum narození. Případy zneužití negramotnosti indiánů zaznamenala filmařka Priscilla Padillaová v dokumentu nazvaném Born on 31 December (Narozený 31. prosince), který se minulý měsíc promítal v kolumbijské Bogotě.

Wayúuové mluví vlastním jazykem a většina z nich neumí španělsky a stejně tak neumějí číst ani psát. A protože nepoužívají gregoriánský kalendář a data si zaznamenávají uzlíky na přízi, rozhodli se matriční úředníci dát všem stejné datum narození - 31. prosince. Ještě horší je to se jmény. Například Rapayet Pushaina předpokládá, že je mu asi 80 let. Je si ale dost jistý, že se nenarodil 31. prosince, a naprosto jistý si je tím, že se nejmenuje Kovová škrabka (Raspahierro). Ale právě tyto informace se objevily na jeho kolumbijském průkazu totožnosti před více než padesáti lety, jak píše britský list The Guardian.

Pushaina je jedním z tisíců indiánů Wayúu, kteří podle jejich právní zástupkyně Estercilie Simancaové dostali hanlivá nebo směšná jména. „V některých případech mohlo jít jen o nedorozumění, ale v jiných to byl jednoznačný záměr,“ říká Simancaová. Průkazy totožnosti indiánů tak nesou jména jako Arrancamuelas (Zubařské kleště), Bolsillo (Kapsa), Cabezón (Palice), Chichí (Močení), Coito (Koitus), Gorila (Gorila), Monja (Jeptiška), Payaso (Klaun) a Teléfono (Telefon). Jiní se jmenují Alka-Seltzer, Land Rover, Marilyn Monroe nebo Tarzan.

„Když jsem byla malá, myslela jsem si, jak je to divné, že celá moje rodina má stejně narozeniny,“ řekla Simancaová. Později se pustila do vyšetřování, z nějž vyplynulo, že si úředníci vymýšleli jména a data narození. Odhaduje, že zhruba 70 procent Pushainaových vrstevníků dostalo od úředníků hanlivá jména a prakticky všichni byli zapsáni s datem narození na Silvestra.

Kolumbijský matriční úřad uvedl, že neví, jak nebo kdy ke změnám ve jménech a datech narození došlo - valná většina z nich se odehrála v 60. a 70. letech minulého století - a slíbil, že všechno prošetří. Ředitel matričního úřadu Carlos Ariel Sánchez navíc slíbil „opravit jména, s nimiž se lidé necítí dobře, anebo která jsou směšná“.