Thajsko se topí, krokodýli si to užívají

Bangkok - Thajsko od července sužují nejhorší povodně za posledních 50 let. Pod vodou je třetina země, továrny musely zastavit produkci a desítky tisíc lidí se uchýlily do evakuačních středisek. Bilance obětí už překročila 300 mrtvých a není vyloučeno, že bude dál stoupat. Hlavní město Bangkok chrání 70 kilometrů dlouhé hráze, které minulý týden nechala postavit tamní vláda.

Město Ajuttchajá, které zaplavily povodně, objevilo ještě další nebezpečí, než je voda obklopující jeho starobylé chrámy. Z farem v jeho okolí uprchlo při záplavách odhadem sto krokodýlů a úřady nyní vypsaly odměnu 1 000 bahtů (asi 580 korun) za každého z nich, kterého se podaří dopadnout živého. „Krokodýly je třeba pochytat, aby nebyli ohroženi lidé,“ řekl ministr zdravotnictví Vittchajá Buranasiri. Krokodýli už byli spatřeni na několika místech bývalého thajského hlavního města, které je zapsáno mezi památkami světového kulturního dědictví a patří k turisty nejnavštěvovanějším místům v Thajsku.

Ministerstvo přírodních zdrojů už vytvořilo nouzovou linku, na niž mohou lidé hlásit přítomnost divokých zvířat v zaplavených oblastech. Nemusí přitom jít jen o krokodýly, nebezpečí mohou představovat například i tygři nebo hadi.

Telefonát Kateřiny Procházkové (zdroj: ČT24)

Povodně i ve Vietnamu

Mohutné povodně zabily ve Vietnamu jen od poloviny září 44 lidí, vetšinou dětí. Voda z řeky Mekong poničila 22 tisíc hektarů rýžových polí. Vietnam je přitom druhým největším vývozcem rýže na světě. V několika provinciích jsou zničené silnice. Podle předpovědí má vysoká voda zůstat v deltě Mekongu minimálně do konce měsíce.

Záplavy ve Vietnamu
Zdroj: ČT24