Keňa a Somálsko společnými silami drtí pozice Šabábu

Mogadišo - Keňské a somálské síly dnes znovu zaútočily na pozice islamistického hnutí Šabáb na jihu Somálska po nedávné vlně únosů cizinců. Islámští radikálové v reakci na to důrazně Keňu varovali před protiútokem za pomoci všech prostředků, které mají nepřátelské síly vytlačit z jejich území. Keňa vyslala své vojáky na jih Somálska v neděli s cílem vytvořit asi 100 kilometrů široké nárazníkové pásmo u společné hranice.

Keňské bojové letouny útočily na dvě základny Šabábu, územím postupují podle svědků stovky keňských vojáků. Šabáb dnes vydal varovné prohlášení, podle nějž se bude bránit všemi dostupnými prostředky. Podle svědků z měst na jihu země radikálové údajně vstupovali násilně do domů a snažili se verbovat další bojovníky.

George Saitoti, keňský ministr vnitřní bezpečnosti:

„Keňská vláda se rozhodla rázně zakročit na ochranu celistvosti země a současně ochránit národní ekonomiku a bezpečnost. Využijeme článek 51 charty OSN, podle kterého je sebeobrana naším neodmyslitelným právem.“ 

Somálská vláda v neděli uvedla, že vítá logistickou podporu „keňských bratří“, ale pomoc keňské armády nepotřebuje. Lidé žijící v oblastech, kde Keňané útočí, nicméně potvrzují, že keňské jednotky postupují koordinovaně se somálskými vojáky.

V minulosti se keňská armáda vydala na somálské území již několikrát, ale současný zásah představuje podstatně větší vojenskou operaci. Únos jedné Britky a jedné Francouzky na severním pobřeží Keni, kterému předcházel únos dvou španělských humanitárních pracovnic z organizace Lékaři bez hranic, ohrozil keňský cestovní ruch a vedl keňskou vládu k demonstraci schopnosti ochránit své hranice. Unesené ženy jsou nyní pravděpodobně drženy na somálském území pod kontrolou islamistů. Ti však popřeli, že by za únosy nesli odpovědnost.