Jordánský král rozpustil vládu

Ammán – Jordánský král Abdalláh II. rozpustil vládu. Dosavadní premiér Maarúf Bachit rezignoval kvůli nespokojenosti poslanců, podle nichž je zavádění politických reforem příliš pomalé. Novým premiérem král jmenoval soudce mezinárodního soudu Avna Chasávního. Jordánský král zahájil politické změny v srpnu; reagoval tak na jarní arabské revoluce. Reformy se mají týkat i královského dvora a bezpečnostních složek.

V neděli se pro Bachitovo odvolání vyslovilo 70 ze 120 zákonodárců. Bachit byl ve funkci teprve od února. Odstoupení jeho předchůdce si Jordánci vymohli manifestacemi. Chasávní je od roku 2000 členem Mezinárodního soudního dvora. Na další devítiletý mandát do něj byl zvolen roku 2008. Pro přijetí postu si dal podmínku, aby mohl funkci předsedy vlády vykonávat v plném rozsahu, jak stanoví ústava.

Abdalláh avizoval vládní změny v srpnu, když řekl, že chystá v nejvyšších státních funkcích „tsunami“, aby urychlil reformy. Změny se mají týkat i královského dvora a bezpečnostních složek.