V pravěkém Bavorsku se dařilo krajtám

Berlín – Paleontologové z jihu Německa a České republiky objevili nejsevernější zkameněliny krajty na světě. Obratle 3,5 metru dlouhého plaza byly nalezeny poblíž bavorského Augsburgu. Senzační objev obrovského teplomilného hada pochází z období před 15 miliony let, kdy byla průměrná teplota ve střední Evropě mnohem vyšší než dnes.

Vědci vnímají objev v nalezišti Griesbeckerzell jako důkaz toho, že v relativně krátkém období mimořádného tepla se po střední Evropě plazily i krajty. „Vycházíme z toho, že průměrné roční teploty byly kolem 19 stupňů, jinak by se tu tito hadi necítili dobře,“ řekla dnes Madelaine Böhmeová z Tübingenské univerzity.

Dnes se průměrné roční teploty kolem Augsburgu pohybují kolem osmi stupňů Celsia, což by pro krajty bylo příliš málo. Krajty dorůstají délky až deseti metrů, a patří tak k největším hadům na světě. Dnes žijí především v tropech Afriky a Asie.

Na vykopávkách, které se uskutečnily už před několika lety, se vedle vědců z Tübingenské univerzity podíleli i badatelé z Masarykovy univerzity v Brně. Svůj výzkum zveřejnili v odborném časopise Geodiversitas.