Izraleský soud schválil výměnu 1027 Palestinců za Gilada Šalita

Jeruzalém - První fázi největší blízkovýchodní výměny vězňů za více než 25 let už nestojí nic v cestě. Dnes večer ji definitivně schválil izraelský nejvyšší soud, když zamítl všechny čtyři námitky vznesené proti ní. Izrael tak v úterý podle dohody propustí prvních 477 z celkového počtu 1027 palestinských vězňů výměnou za svého vojáka Gilada Šalita. Toho před téměř pěti a půl lety unesli radikálové z pásma Gazy, kteří ho na svém území drží jako rukojmí.

Izrael přistoupil na dohodu o výměně Šalita za tisícovku palestinských vězňů minulý týden. Po nedělním zveřejnění seznamu trestanců měla izraelská veřejnost podle zákona právo vznést do 48 hodin námitky. Na soud se obrátilo sdružení obětí teroristických útoků Almagor a tři jednotlivci. Šalitovi rodiče soud vyzvali, aby výhrady rychle odmítl, protože jakékoli průtahy prý ohrozí jejich syna na životě.

Izrael se propuštění vězňů nebojí

Izraelské bezpečnostní služby se domnívají, že Izrael je dost silný na to, aby ustál tisíc vězňů na svobodě a ubránil se případné nové vlně násilí.

Harmonogram výměny odsouhlasený oběma stranami je poměrně složitý a přesně rozfázovaný. Podle některých zdrojů by měl proces výměny začít už ráno propuštěním 27 palestinských vězeňkyň. Poté má být Šalit, údajně kolem 11:00 SELČ, předán na hraničním přechodu Rafáh z pásma Gazy do Egypta zástupcům Mezinárodního červeného kříže a egyptské rozvědky. Jejich úkolem bude potvrdit, že je Šalit živ a zdráv. Pak bude nyní pětadvacetiletý Šalit převezen do Izraele a letecky transportován na vojenskou základnu u Tel Avivu. Poté mají být dvěma hraničními přechody propuštěni palestinští vězni, velká část z nich do pásma Gazy, menší na západní břeh Jordánu.

Z první skupiny propuštěných jich 40 nesmí vstoupit ani na jedno z palestinských území. Podle arabských sdělovacích prostředků je přijmou Sýrie, Turecko a Katar. Čtrnáct Palestinců se vrátí do východního Jeruzaléma, šest do svých bývalých domovů v Izraeli, jedna vězeňkyně do Jordánska.

Hamas, který vládne pásmu Gazy, připravuje slavnostní přijetí vězňů. Ty, kteří přijedou do pásma Gazy, bude na přechodu Rafáh vítat předseda vlády Hamasu Ismáíl Haníja. Ty, kdo zamíří na západní břeh, pak předseda samosprávy Mahmúd Abbás. V Gaze byla postavena pódia pro slavnostní manifestace, ulice byly vyzdobeny palestinskými vlajkami a prapory Hamasu.

Reportáž: Výměna vězňů (zdroj: ČT24)

Na transfer vězňů budou dohlížet jednak Egypťané, kteří se výrazně v této věci angažovali jako zprostředkovatelé, a také zástupci Červeného kříže.

Zbylých 550 vězňů má Izrael podle dohody propustit do dvou měsíců po první výměně.

Do Izraele se už začaly sjíždět novinářské týmy; většina z nich chce výměnu krýt v přímém přenosu. K 2000 novinářům z ciziny, kteří jsou v Izraeli trvale akreditováni, se připojí nejméně 250 dalších.