KFOR prodloužilo ultimátum, barikády zůstávají

Kosovská Mitrovica - Ultimátum mezinárodních sil KFOR, aby kosovští Srbové odstranili zátarasy před přechody na kosovsko-srbských hranicích, vypršelo dnes ráno bez výsledku. Zástupci KFOR po jednání s místními úřady souhlasili s jeho prodloužením o den a dohodli se, že se ve středu sejdou se starosty čtyř srbských obcí a projednají krizi. Do té doby nepodniknou žádnou akci vedoucí k odstranění barikád.

Srbové, kteří už třetí měsíc blokují provoz přes oficiální přechody Jarinje a Brnjak mezi Kosovem a Srbskem, aby dali najevo nesouhlas s osamostatněním Kosova, odmítají zátarasy dobrovolně odstranit a pravidelně u nich demonstrují. Dnes je obsadili ještě v mnohem větším počtu a čekali na další kroky vojáků KFOR.

Kolem poledne se vojenský konvoj KFOR přiblížil k barikádě v obci Župče blízko Kosovské Mitrovice, ale byl zastaven. Po jednání s místními představiteli se vojáci s konvojem vrátili na základnu. Slíbili, že dnes ani zítra žádnou akci týkající se odstranění zátaras nepodniknou a vyčkají konce schůzky s místními zástupci. Srbové se po této dohodě v klidu rozešli a u barikád zůstalo jen pár lidí.  

Jednotky KFOR
Zdroj: ČT24

K odložení kroků vedoucích k odstranění barikád vyzval velení KFOR v pondělí srbský ministr pro Kosovo Goran Bogdanović. Upozornil, že jejich násilné odstranění bude znamenat další napětí v oblasti. Podle informací listu velení KFOR dnes chtělo vyslat k oběma přechodům 12 až 15 nákladních aut s americkými a německými vojáky, násilné odstraňování zátarasů ale prý nebylo v plánu.

Nejrozšířenější srbský deník Blic s odvoláním na své zdroje na severu Kosova napsal, že Srbové chtějí jednotkám KFOR nabídnout uvolnění silnic pro vojenská vozidla, ale už nikoli pro evropskou policejní a právní misi EULEX. Jako protislužbu od KFOR chtějí požadovat vyloučení všech zbrojených jednotek ze srbské enklávy v Kosovu. Požadují také od KFOR, aby neprováděly žádné úkoly, které nejsou statutárně neutrální. Tím míní například transport kosovských celníků a pohraničníků na blokované hraniční přechody Jarinje a Brnjak, jak se v minulosti už stalo.

Šéf srbských vyjednávačů Borislav Stefanović v pondělí uvedl, že Bělehrad se snaží zabránit násilnému odstranění zátarasů. Prezident Boris Tadić se vyjádřil v tom smyslu, že v Kosovu zřejmě budou existovat dvě reality: srbská a albánská.

Přechody, které blokují kosovští Srbové, mají spravovat podle dohody mezi Bělehradem a Prištinou kosovské a srbské úřady, každý ze své strany, za přítomnosti policistů evropské mise EULEX. Kosovští Srbové však postavili na silnicích 16 zátarasů rozmístěných tak, aby znemožnili přístup ke zmíněným přechodům i oklikou. Svůj boj proti řádnému fungování přechodů chápou jako součást svého odporu proti vyhlášení nezávislosti Kosova.

Kosovští Srbové už třetí měsíc blokují provoz přes oficiální přechody Jarinje a Brnjak mezi Kosovem a Srbskem. Přechody mají spravovat podle dohody mezi Bělehradem a Prištinou kosovské a srbské úřady, každý ze své strany, za přítomnosti policistů evropské mise EULEX.