Ve vídeňském domově prý umíraly zneužívané dívky

Vídeň - Údajné zneužívání dětí ve vídeňských dětských domovech v 70. letech mělo možná oběti na životech. Informoval o tom dnes právní zástupce obětí Johannes Öhlböck, jenž se odvolal na výpověď svědkyň událostí. Skandál se zneužíváním dětí v jednom z vídeňských dětských domovů se provalil minulý týden. V domově umístěném v zámečku Wilhelminenberg prý byla v 70. letech systematicky zneužívána a znásilňována děvčata. Domov byl v roce 1977 uzavřen.

Svědectví dvou sester o tom, že dívky znásilňovalo až sedm mužů, podle Öhlböcka „plně potvrdila“ jiná žena, která v domově na zámku žila v letech 1948 až 1953. Kromě toho však hovořila také o úmrtích v důsledku trýznění. „Děti umíraly. Oběť to líčila velmi autenticky. Podrobnosti dnes nemohu zveřejnit, protože jsou ještě předmětem vyšetřování,“ řekl advokát.

Podle obou žen vychovatelé a pracovníci dětského domova za peníze umožňovali násilníkům přístup do bývalého zámečku, nechali je procházet ložnicemi a vybírat si své oběti.

Eva L., bývala obyvatelka dětského domova:
„Přicházelo mnoho mužů. Vždycky měli baterky. Museli nás slyšet křičet. V domově bylo všechno na zámek, tak jak se mohli dostat dovnitř?“

Dívky musely nosit přitažlivé prádlo

Dnes více než sedmdesátiletá žena údajně byla svědkyní jednoho takového případu a sdělila i jména oběti a pachatele. Smrt dotyčného dítěte byla „bezprostředním důsledkem zneužívání“, řekl Öhlböck. Žena údajně hovořila i o dalším případu zneužívání s hned několika oběťmi na životech. Toho ale žena nebyla přímou svědkyní.

Už předchozí výpovědi dvou žen označila organizace na ochranu obětí Bílý kruh za věrohodné. Dívky na světnicích po 20 děvčatech údajně znásilňovalo až sedm mužů. Na zneužívání se prý podílely i vychovatelky, které nutily dívky, aby nosily přitažlivé prádlo, až násilníci přijdou.

Öhlböck prohlásil, že zatím bylo na odškodném vyplaceno 41 000 eur (více než jeden milion korun). Oběti to ale nepovažují za dostatečné a město Vídeň by prý mělo uvažovat o dalších náhradách.

Pedofilní skandál ve vídeňském domově
Zdroj: ČT24
Vydáno pod