Je na fotografiích kra, která potopila Titanic?

Londýn – Téměř po sto letech byly zveřejněny unikátní fotografie pořízené krátce po potopení Titanicu. Snímky z archivu cestujícího Johna Snydera právě míří do aukce. Černobílé fotografie zachycují přeživší pasažéry na záchranných člunech i loď Carpathia, která cestující po tragédii vyzvedla a odvezla do New Yorku. Na pozadí jednoho snímku je ledová kra – dost možná právě ta, která poslala „nepotopitelný“ parník ke dnu a přinesla smrt 1517 lidem.

Fotky jsou součástí archivu Johna Snydera, který na Titanicu trávil líbánky se svou nevěstou Nelle. Oba nehodu přežili a vrátili se do Ameriky. Snyder ve svých dopisech otci popisuje, jak je uprostřed noci vzbudila rána. Oběma prý zachránila život Nelle, která ho donutila jít se podívat, co se stalo.

John a Nelle byli mezi prvními lidmi, kteří se dostali do záchranných člunů. Ostatní cestující prý udělali osudovou chybu, když si mysleli, že bude bezpečnější zůstat na Titanicu než se nechat nalodit na malé záchranné loďky.

Snyder vzpomínal, jak řady lodních okének Titanicu mizely jedna po druhé pod vodou. „Teprve když jsme se dostali od Titanicu dál, uvědomil jsem si, že se nejlepší loď světa potápí.“

Pozoruhodné fotografie byly pořízeny z lodi Carpathia, prvního plavidla, které se 15. dubna jako první dostalo na místo tragédie a vyzvedlo trosečníky. Na snímcích je i loď SS Californian, která v osudné noci ignorovala tísňové světlice z potápějícího se Titanicu a na místo připlula až ráno.