Francouzka unesená v Keni je po smrti. Nedostala léky

Mogadišo - Francouzská rukojmí Marie Dedieu, unesená nedávno somálskými ozbrojenci z Keni, zemřela. Pravděpodobně proto, že jí nedali její léky. Kvůli vlně únosů turistek z keňského území zasahuje proti extremistům v Somálsku keňská armáda a vláda v Mogadišu už s ní spolupracuje.

Šestašedesátiletá ochrnutá Francouzka žila v Keni a zotavovala se z rakoviny. Její stav vyžadoval neustálou péči. Ze života jí asi nezbývalo mnoho let, ale chtěla je strávit šťastně v komunitě, která ji přijala. Plány jí přervali ozbrojenci, kteří ji unesli z jejího domu a odvezli do Somálska. Tam zemřela.

„Je to barbarství, nevyslovitelná brutalita. Snažili jsme se dostat ji na svobodu, pokoušeli jsme se k ní dostat léky čtyřmi různými cestami. Je pravděpodobné, že jí únosci léky nedali. Je to další důkaz jejich barbarství,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

Unesená Francouzska zemřela (zdroj: ČT24)

Manda v souostroví Lamu, kde Marie žila, je perlou keňského turistického průmyslu. Ozbrojenci odtud jako první unesli britskou turistku a jejího muže zabili. V Keni zajali také dvě španělské humanitární pracovnice z tábora Dadaab.

Od neděle extremisty stíhají na somálském území keňští vojáci. Už obsadili několik menších měst, ale hlavně se chystají na nejdůležitější uzel Šabábu na jihu - přístav Kismayo. Islamisté se opevňují a schyluje se k velké bitvě. Riziko rozšíření dvacetiletého somálského konfliktu prudce stoupá.