Změní se ústava… a Radičová doslouží do března

Bratislava – Slovenské politické strany se dohodly na změně ústavy, která umožní ponechat dosluhující vládu premiérky Ivety Radičové v úřadu do březnových předčasných voleb. Po dnešní schůzce s politickými předáky to oznámil prezident Ivan Gašparovič. Podle svých slov s dohodou politiků souhlasí a po schválení změny ústavy dosluhující kabinet pověří dalším výkonem funkcí. Schválení dodatku ústavy se očekává v nejbližších dnech.

Měla by se tím vyřešit vládní krize, která propukla poté, co kabinet neuspěl v parlamentu při hlasování o posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny, které bylo spojeno s hlasováním o důvěře vládě.

Ivan Gašparovič:

„Je nyní na poslancích, aby připravili tuto novelu. Po přijetí v Národní radě já okamžitě pověřím tuto vládu, aby pokračovala ve své činnosti až do voleb.“

Politická krize odhalila nedostatky ve slovenské ústavě. Nejvyšší zákon totiž nepočítá s tím, že prezident může pověřit ministry dalším výkonem funkcí poté, co vláda nezíská důvěru sněmovny. To se v novodobé historii země stalo poprvé právě minulý týden. V současnosti může kabinet po odvolání prezidentem zůstat v úřadu jen v případě, že sám podal demisi. Tak se postupuje například po parlamentních volbách, kdy úřadující vláda vykonává činnost až do jmenování vlády nové.

Gašparovič rovněž oznámil, že po dohodě politiků na vyřešení vládní krize může Slovensko na víkendovém summitu EU a států eurozóny zastupovat dosluhující premiérka. Prezident původně zvažoval, že do Bruselu vycestuje sám.

Dosluhující kabinet se bude moci v Národní radě nadále opřít o většinu, a to i při hlasování o státním rozpočtu na příští rok. Podporu mu slíbila i liberální strana Svoboda a solidarita (SaS), jejíž nesouhlas s navýšením pravomocí eurofondu vedl prakticky k rozpadu čtyřčlenné koalice pravého středu.