S ozbrojeným bojem končíme, slibuje ETA

Madrid – Baskická organizace ETA zastavila s konečnou platností ozbrojený boj za nezávislost Baskicka. Oznámila to v prohlášení, které dnes zveřejnil baskický deník Gara na svých internetových stránkách. Madrid a Paříž nyní čekají na to, zda deklarace také znamená, že se ETA hodlá odzbrojit. Organizace již začátkem roku vyhlásila trvalé příměří, ale postoj španělské vlády k separatistům se nezměnil.

„ETA se rozhodla definitivně zastavit svou ozbrojenou činnost. ETA vyzývá španělskou a francouzskou vládu k zahájení procesu přímého dialogu,“ uvádí se v prohlášení organizace. Cílem Madridu je úplné odzbrojení ETA. Úřady totiž mají stále na paměti předchozí příměří ETA z roku 2006, které skončilo atentátem na madridském letišti, při němž zahynuli dva lidé.

Ve španělském Baskicku se nedávno konala mezinárodní konference, která vyzvala, aby se v boji za nezávislost už nikdy nepoužívaly násilné prostředky. Účastníci vybídli ETA k úplnému ukončení ozbrojeného boje. „Historie je svazující. Budeme ale věřit ve vítězství demokracie, práva a zdravého rozumu. Mohla by to být satisfakce za tu nezapomenutelnou bolest a násilí, které se nikdy neměly stát, a které by se už nikdy neměly opakovat,“ podotkl španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero.

Baskická organizace ETA
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

ETA bojuje od roku 1968 za samostatný baskický stát, který by se měl podle ní skládat z několika španělských a francouzských provincií. Za dobu svého boje připravila ETA o život více než 800 lidí. Nejen Madrid a Paříž, ale i Evropská unie a Spojené státy ji považují za teroristickou organizaci.

Španělská vláda považuje odklon ETA od násilí za „úspěch demokracie“. Řada Španělů je ale nadále skeptická k tomu, že tato teroristická organizace svůj slib dodrží. Španělská vláda zatím nechává otevřenou otázku, zda odklon ETA od násilí bude znamenat zmírnění trestů pro dopadené a vězněné příslušníky této organizace. O tom rozhodne až nový kabinet po volbách 20. listopadu.