V Sýrii to houstne: Kaddáfí je pryč, teď půjde Asad!

Damašek – Po smrti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího vyšli Syřané do ulic ve velkém počtu a vyhrožovali prezidentovi Bašárovi Asadovi. Při dnešních protestech přišlo o život nejméně 19 lidí. „Kaddáfí je pryč, teď je řada na tobě, Bašáre,“ volali demonstranti v Hamá. Největší zákrok vojáků proti účastníkům dnešních protestů je hlášen z Homsu. Syřané proti režimu a Asadovi protestují od března. Jejich vytrvalý boj si vyžádal už tři tisíce mrtvých.

I syrská opozice podobně jako libyjská vytvořila národní radu, která chce boj proti Asadově moci koordinovat. Tvoří ji domácí i exilové skupiny. Syřané se ale na rozdíl od Libyjců nechopili zbraní. Atmosféra se ale začíná měnit a někteří členové opozice si už začínají uvědomovat to, že protesty samotné mají své meze. Někteří už prý začali vyzývat demonstranty, aby se ozbrojili, a přejí si také zahraniční vojenskou intervenci.

Asad měl s Kaddáfím dobré vztahy a syrská televize odvysílala některá poselství prchajícího plukovníka. Kaddáfího dny skončily ve čtvrtek, kdy byl na útěku dopaden. Utrpěl přitom těžká zranění, která nepřežil.

Vydáno pod