Ahmadínežád: Americké občany milujeme, problém představuje vláda

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že potvrzení stahování amerických vojáků koncem roku z Iráku prezidentem Barackem Obamou je „dobrá věc“. V interview pro CNN řekl, že k tomu mělo dojít už dávno. „Myslím, že je to dobrá věc, k níž mělo dojít už dávno,“ uvedl Ahmadínežád podle výňatku z rozhovoru v perštině, který se objevil na internetové stránce íránské státní televize. „Kdyby k tomu došlo před sedmi či osmi lety, bylo by zabito méně Iráčanů a méně amerických vojáků,“ dodal íránský prezident, který se rovněž zasazuje o to, aby se Spojené státy držely dál od napjaté situace v Sýrii a nezasahovaly do dalších „regionálních konfliktů“. Zmínil, že Spojené státy jsou na Středním východě „nenáviděny“. Souběžně šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová nepřímo Írán varovala a uvedla, že i po odchodu z Iráku zůstane zachována silná americká přítomnost v regionu.

Podle íránského prezidenta má skončit narušování nezávislosti a suverenity zemí. „Odmítáme zabíjení a masakr. Spravedlnost říká, že nikdo nemá zabíjet jiného člověka. Nikdo na to nemá právo, a to ani vláda, ani opozice. Podpoříme syrskou vládu i druhou stranu, aby došly k porozumění. Neměl by tu být ale žádný zásah zvenčí,“ prohlásil Ahmadínežád.

Současný režim v Sýrii je považován za blízkého spojence právě Íránu. Obě země jsou kritizovány za brutální potlačování jakýchkoliv hnutí podporujících demokratické reformy, a naopak podporování islamistického extremismu v zahraničí.

Za vše může americká vláda

Ahmadínežád prohlásil, že není problém s Američany jako takovými, nýbrž s americkou vládou. „Americké občany milujeme,“ řekl prezident. USA by ale měly pochopit, že éra kolonialismu již skončila.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČT24

Mahmúd Ahmadínežád, íránský prezident:

„Spojené státy se stávají slabšími a slabšími. Na Středním východě jsou nenáviděny. Region nepodlehne tlakům a vlivu Ameriky.“

Stažení amerických sil z Iráku bude podle Ahmadínežádových slov znamenat také změnu ve vztazích mezi Teheránem a Bagdádem. Jakou změnu měl na mysli, ale Ahmadínežád neřekl. Na dotaz ohledně eventuální vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi Ahmadínežád reagoval opatrně s tím, že „irácká vláda je nezávislá a je na ní rozhodnout, jak cvičit svou armádu“. „Musíme čekat na rozhodnutí irácké vlády,“ dodal. Zdůraznil nicméně, že Írán po pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003 a po následné americké invazi nastolil „zvláštní vztahy s Irákem“. 

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ovšem dnes při návštěvě v Tádžikistánu zdůraznila, že Spojené státy nadále budou podporovat Irák na jeho cestě k demokracii. 
Aniž výslovně jmenovala Írán, varovala Clintonová irácké sousedy, že Spojené státy budou stát po boku svých spojenců „v obraně naší společné bezpečnosti a zájmů“. Podle ministryně USA i po odchodu amerických sil z Iráku budou v regionu silně přítomny. Irák bude podle prohlášení premiéra Núrího Malikího dále vyjednávat o amerických instruktorech pro svoji armádu.  

Americký prezident Barack Obama v pátek potvrdil stažení asi 39 tisíc amerických vojáků, kteří ještě v Iráku zůstávají, do konce letošního roku. Toto rozhodnutí kritizovala americká pravice, která se domnívá, že to povede ke zvýšení íránského vlivu v této zemi.