Špionážní skandál v Německu - manželé pracovali pro Rusy

Berlín - V Marburgu a Balingenu v centrální části země zadrželi manželský pár, Heidrun a Andrease A., který údajně víc než dvacet let pracoval pro ruskou vojenskou rozvědku. Podle časopisu Der Spiegel zadržela federální policie ženu přímo při poslechu kódovaného rádiového vzkazu. Policie zabavila také dva falešné rakouské pasy. Oba manželé všechna obvinění odmítají. Německé úřady začaly pár vyšetřovat poté, co Spojené státy rozbily síť spících špionů. Aféru označuje Der Spiegel za první svého druhu od sjednocení Německa před dvaceti lety.

Obvinění, muž a žena, mají německá jména. Podle Der Spiegel policie překvapila ženu v okamžiku, když poslouchala vysílačku s šifrovanými zprávami. Dvojice měla rakouské pasy, podle nichž se muž narodil v Argentině a žena v Peru. Po ověření v Latinské Americe ovšem vyšetřovatelé konstatovali, že tyto údaje jsou falešné. 

Pár mohl spolupracovat už s KGB

Vyšetřovatelé prý pracují s hypotézou, že aktivita páru v ruské rozvědce mohla začít ještě za dob sovětské tajné služby KGB. Pár v zemi, tehdy ještě západním Německu, pobýval od roku 1988.

Podle Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), německé kontrarozvědky, se dvojice dostala do hledáčku německých bezpečnostních sil poté, co americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) odhalil ve Spojených státech síť agentů ruské rozvědky.

Loni v červenci si USA s Ruskem vyměnily deset tajných agentů, kteří v USA pracovali pro Moskvu, a čtyři špiony, kteří v Rusku pracovali pro Washington.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)