Češi si pořizovali náčrtky – teď jsou v Zambii obviněni ze špionáže

Lusaka - Tři čeští turisté jsou v Zambii obvinění ze špionáže. Do vězení se podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Víta Koláře dostali poté, co fotografovali na letišti a následně u nich byly nalezeny například mapky stažené z webového prohlížeče Google Maps. Čeští občané byli v policejní vazbě sedm dní. Bylo tak porušeno jejich právo na spravedlivý proces, neboť ve vazbě lze strávit maximálně 48 hodin. Podle deníku Zambia Daily Mail byli v pátek souzeni v Lusace. Soudkyně jim určila kauci ve výši 36 tisíc korun, po jejím zaplacení byli Češi puštěni na svobodu. Úřadům ovšem museli odevzdat pasy - nemohou tak odjet ze země. Celý případ začal řešit český velvyslanec v Zimbabwe, pod kterého oblast spadá. V Česku příbuzný jednoho ze zatčených tvrdí, že trojice si jako běžní turisté pouze fotografovala zajímavé objekty. Další soud proběhne zřejmě v prosinci, do té doby musí Češi v Zambii zůstat. Hrozí jim až 30 let vězení. Praha považuje kauzu za manipulativní.

Před soudem se poprvé objevili v pátek. Předtím strávili několik dní v místním vězení bez vody a jídla - to všechno jim museli nosit čeští velvyslanci. Obvinění museli najít dva zambijské ručitele a jednou týdně se musí hlásit na policejní stanici v Lusace. Musí být rovněž známo jejich současné místo pobytu v Zambii. Případ bude podle listu řešit nejvyšší soud. Kasárna a vojenské základny jsou podle listu věci, které by mohly přímo nebo nepřímo využít cizí mocnosti. 

Luděk Zahradníček, velvyslanectví v Harare:

„Pomoc jim poskytl český konzul, ubytoval je v takovém provizoriu. Mohou se přitom volně pohybovat po místě.“

Příbuzný jednoho z trojice obviněných řekl, že Češi přijeli do Zambie na týden jako turisti z JAR, kde jsou na služební cestě. Podle něho si jako běžní turisté fotografovali různé objekty ve městě. Zadrženi byli při fotografování letadla na letišti a místní úřady pak ve fotoaparátu objevily další snímky, které by podle nich mohly sloužit pro špionážní cíle. „Byli zatčeni, když fotografovali zřícené letadlo, které je tam normálně vystaveno,“ podotkl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Na jedné z fotografií, jež vzbudily pozornost policie, je podle českého velvyslanectví tabule se zákazem vstupu u veřejné silnice před kasárnami Mikango; podle obviněných je ale za tabulí vidět pouze les, v němž se vojenský prostor zřejmě nachází. Druhý snímek zachycuje dvě zastaralá letadla připevněná na kovové sloupy před vchodem na leteckou základnu téměř v centru města; jedním z nich je Albatros L29 české výroby.

Na třetím snímku jsou sochy buvolů před dalšími kasárnami a na čtvrtém je vidět vchod do prezidentského paláce, který je jednou z nejvýraznějších dominant Lusaky. „Všechny snímky byly pořízeny z veřejně přístupných prostor, doslova z ulice,“ zdůrazňuje české velvyslanectví.

Česku v Zambii chybí ambasáda

„Není pravda, co tvrdí zambijský tisk a co stojí v obžalobě, že posuzovali nějaké náčrtky. Další takový snímek je tabule zákaz vstupu, která údajně vede k nějakému vojenskému objetku,“ dodal Luděk Zahradníček z velvyslanectví v Harare. Česko nemá ambasádu přímo v Zambii a příslušným kontaktním úřadem je právě velvyslanectví v Zimbabwe.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:

„Zambie nemá vládu a je tam boj mezi tajnými službami. V takových situacích se vždy hodí, když objevím nějakého vnějšího nepřítele. Na to ti kluci doplácejí. Snažíme se je z toho dostat, před dvěma dny to vypadalo nadějně, teď se tam ta služba zašprajcovala. Velvyslanec i konzul se snaží těm lidem pomoct, eventuelně budeme muset přistoupit i k dalším krokům.“ 

Češi byli zadrženi koncem minulého týdne, v pátek stanuli před soudem a týž den byli na kauci propuštěni. Jejich případ pomáhá řešit český velvyslanec v Zimbabwe, do jehož působnosti Zambie spadá. Další vývoj očekává české ministerstvo příští týden.

Tři Češi v Zambii obviněni ze špionáže (zdroj: ČT24)