Kaddáfí zemřel na zranění způsobené střelnou ranou

Misuráta - Svržený libyjský diktátor Muammar Kaddáfí zemřel na zranění způsobené střelnou ranou. Tvrdí to podle agentury Reuters soudní lékař, který se v noci na dnešek v Misurátě zúčastnil pitvy. Jiný lékařský zdroj sdělil, že Kaddáfí, který byl dopaden a zabit ve čtvrtek, měl v těle dvě střely, jejichž původ ale stále není jasný. Pitva byla provedena v márnici města Misuráta, asi 200 kilometrů od Tripolisu. Místní činitelé tvrdí, že Kaddáfího tělo bude nyní vráceno do chladírenské místnosti jednoho z misurátských obchodních středisek, kde již dříve bylo vystaveno pro veřejnost.

Lékař: "Je ještě několik otázek. Předáme zprávu generálnímu prokurátorovi. Ale všechno bude zveřejněno. Nic se nebude skrývat."

Povstalečtí velitelé v Misurátě ještě v sobotu odmítali možnost pitvy, třebaže sílily pochybnosti ohledně okolností diktátorovy smrti a ze zahraničí se ozývaly výzvy, aby vše bylo důkladně vyšetřeno. Podle oficiální povstalecké verze byl Kaddáfí dopaden na útěku ze své rodné Syrty; smrtelné zranění prý utrpěl při převozu do Misuráty při přestřelce mezi povstalci, kteří ho eskortovali, a Kaddáfího věrnými.

Na internetu jsou ale videonahrávky ukazující, jak někdejšího libyjského vůdce bezprostředně po jeho zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. To posílilo spekulace, že Kaddáfí byl zastřelen při lynči. „Jsou tam četná zranění. Měl střelu v břiše a další v mozku,“ cituje Reuters neupřesněný lékařský zdroj. 


Vůdce povstalců Džibríl: Kaddáfí neměl zemřít bez soudu

Povstalecký premiér Mahmúd Džibríl v rozhovoru pro BBC vyslovil politování nad tím, že Kaddáfí zahynul, a řekl, že by dal přednost tomu, aby se diktátor mohl ze svých činů zodpovídat před soudem a mohl tak říct, proč se k libyjskému lidu choval tak krutě. Kaddáfího tělo bylo v sobotu vystaveno v libyjské Misurátě, kde jej zájemci mohli vidět i fotografovat.  

Džibríl dnes vyslovil domněnku, že Kaddáfího mohl střelit některý z jeho strážců během přestřelky s vládními silami v Syrtě. Z koronerovy zprávy podle Džibríla vyplývá, že Kaddáfí byl už zraněn, když ho povstalci vytáhli z úkrytu v odvodňovacím potrubí. „Vytáhli ho ven, vyvlekli na nákladní auto a cestou do polní nemocnice se strhla přestřelka. Nevědí, jestli střela do hlavy přišla od jeho vlastních strážců nebo od povstalců,“ řekl Džibríl na podnikatelském fóru v Jordánsku a dodal: „Nemám důvod pochybovat o hodnověrnosti té zprávy.“

„Abych byl upřímný, přál bych si, aby byl naživu. Chci vědět, proč to libyjskému lidu udělal,“ řekl Džibríl. „Víte, rád bych v tomto procesu byl jeho žalobcem. Protože každý má na mysli tu jednu otázku: Proč? Zasloužil si libyjský lid to, co udělal za těch 42 let útlaku, zabíjení, a toho všeho?,“ ptal se Džibríl.

Komisař organizace OSN pro lidská práva Navi Pillay vyzval k vyšetření okolností Kaddáfího smrti. Džibríl řekl, že proti tomu nic nenamítá. „Ano, to je z našeho pohledu naprosto v pořádku,“ odpověděl na dotaz, zda nechá tuto záležitost podrobně vyšetřit a zda povolí, aby na vyšetřování dohlédl mezinárodní tým.

Džibríl uznává - během libyjské revoluce se porušovala lidská práva

Kaddáfí byl dopaden ve čtvrtek, kdy také zemřel. „Máme zprávu koronera a já jsem to tělo sám viděl. Mohu dosvědčit, že na tváři ani na těle nebyly žádné zhmožděniny,“ řekl Džibríl. Připustil nicméně, že během libyjské revoluce došlo k „určitému porušení lidských práv“.

Na Kaddáfího těle jsou viditelné stopy po střelných zraněních, a to na hrudi, na břiše a na levé straně hlavy. Když bylo Kaddáfího tělo vystaveno v Misurátě, podle agentury Reuters mu pootočili hlavu, takže střelné poranění před levým uchem nebylo vidět.

Džibríl dnes také oznámil, že začaly konzultace o vytvoření prozatímní vlády, která nahradí současnou Přechodnou národní radu (NTC). Její složení by podle něj mělo být známo do měsíce. „Proces bude trvat, myslím, přibližně jeden týden až měsíc. To je moje představa. Možná to bude delší, možná ale i kratší,“ řekl Džibríl novinářům.