Němci si stále víc libují v zahrádkaření

Berlín - Němečtí zahrádkáři navzdory finančním problémům nehodlají šetřit. Víc než polovina Němců má podle statistik vlastní zahrádku a neváhá do ní štědře investovat. Hobby markety v Německu očekávají rekordní zisky. Odvětví zahradního nábytku, nářadí nebo rostlin počítá letos s obratem až 16 miliard eur.

Klid v centru velkoměsta má přísná pravidla pro výšku plotu, podíl zeleniny na záhonku nebo šířku chodníčků. O kousek zeleně je boj. „Do zahrádkářských kolonií zase chtějí i rodiny s dětmi. Postihlo to všechny sociální vrstvy. Ani mladí lidé to nemají za nemoderní,“ prohlásila Theresia Theobaldová ze Spolkového svazu zahrádkářů. 

Němci si oblíbili zahrádkářské kolonie

V Berlíně je více než stovka zahrádkářských minioáz, v celém Německu pak 17 milionů. „Je to v první řadě koníček, ale je nutno dodat, že pokud jste někdy jedli rajče ze zahrádky, které jste si sami vypěstovali, tak už nechcete jíst žádné koupené z regálu v obchodu,“ konstatoval Norbert Gieseking ze správy kolonií v Berlíně. 

Místo třeba na koncert se chodí na záhonek. Pěstitel amatér pak na velebení svého kousku nešetří – utrácí se v řádu miliard eur, ceny parcel rostou. Nejúspěšnějším novým časopisem loňska se stal navíc ten pro zahrádkáře.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)