V Tunisku vedou umírnění islamisté

Tunis - Umírněně islamistická Strana obnovy (Hizb An-Nahdá) podle prohlášení jejích představitelů zatím vede při sčítání hlasů z nedělních voleb v Tunisku, které byly vůbec prvními svobodnými volbami v zemi. Ve volebních obvodech, v nichž jsou již hlasy sečteny, získala Strana obnovy asi 40 procent hlasů, řekl člen vedení strany. Komplexnější úřední výsledky zatím nejsou k dispozici, měly by být známy nejpozději v úterý.

Strana obnovy později během dne odhadla, že získá 60 až 65 křesel z celkových 217. Podle nejmenovaného zástupce strany údajně získala i nejméně devět z celkových 18 křesel, o kterých hlasovali Tunisané v zahraničí.

Podle dílčích výsledků z některých obvodů, které zveřejnil tuniský rozhlas, se daří také středolevému Kongresu pro republiku (CRP). Jeho vedení prohlásilo, že odhaduje zisk na 15 procent, tedy asi 30 křesel. Předvolební průzkumy dávaly dobré šance také liberální Demokratické pokrokové straně (PDP). Ta se od ostatních uskupení během volební kampaně odlišila mimo jiné tím, že odmítla vytvoření koalice se Stranou obnovy Rašída Ghannúšího, který se vrátil z exilu.

Lepší časy si od nových poměrů slibují především ženy. „Chci najít práci, až skončím studia. Chci, aby naše země byla dobře organizována. Od islamistů také očekávám, že my ženy získáme naše práva a mezi muži a ženami bude rovnost,“ říká studentka Ulfa. „Jsem proti každému extrému jak ze strany islamistů, tak z druhé strany, která chce, aby náboženství hrálo menší roli. Islamisté a sekularisté by měli pracovat společně na pokroku naší země,“ přeje si podnikatelka Mariam.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Jedenáct tisíc kandidátů

O 217 křesel v ústavodárném shromáždění se ucházelo 11 618 kandidátů z 81 stran. Úkolem ústavodárného shromáždění bude během ročního funkčního období vypracovat novou ústavu, vybrat prozatímní vládu a stanovit termín voleb parlamentu a prezidenta. Bývalý autoritářský šéf státu Zín Abidín bin Alí, který zemi vládl 23 let, odstoupil kvůli lidovým bouřím před devíti měsíci a uprchl do zahraničí.

Volby v Tunisku
Zdroj: ČT24

Spojené státy a Evropská unie Tunisko pochválily za klidný průběh prvních svobodných voleb od svržení prezidenta a současně prvních svobodných voleb po revolucích arabského jara. Zájem lidí byl obrovský: z víc než čtyř milionů registrovaných voličů jich přišlo k urnám přes 90 procent. Hlasovat mohli také neregistrovaní voliči na průkaz totožnosti. Před volebními místnostmi byly stometrové fronty, někde se muselo hlasování prodloužit.

OBSE: Volby byly svobodné a čestné

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označila volby za svobodné a čestné, pozorovatelé zásadní nedostatky hlasování nezaznamenali. „V této rané fázi demokratického přechodu, jen devět měsíců po násilných protestech, jsme viděli skutečně svobodné volby,“ prohlásil Riccardo Migliori, šéf volebních pozorovatelů OBSE. On ani jeho kolegové nezaznamenali žádné významné nedostatky v hlasovacím systému. Zlepšení by ještě vyžadoval systém registrace voličů a přísná pravidla pro kampaň na veřejnosti, uvedla v prohlášení OBSE, která do země vyslala 75 pozorovatelů z 21 zemí.